UPDATE 11 juli 2015: Op naar de 200! De inmiddels 76-jarige Roland Hurtecant is hard op weg naar tweehonderd beklimmingen van de Mont Ventoux. Nu staat de teller op 187 maal en tegen 2016 wil hij de 200e beklimming realiseren. Vanaf dinsdag 14 juli zou je Roland zomaar kunnen tegenkomen of voorbij rijden. Moedig hem dan aan en vraag even of dit zijn eerste beklimming is... ;-)

UPDATE 24 juni 2014: Nu 175 keer! De Vlaming Roland Hurtecant beklom gisteren de Mont Ventoux voor de 170e keer. Alsof dit niet al bijzonder genoeg is: hij is 75 jaar. Behalve avonturier is hij initiatiefnemer van de jaarlijkse cyclo Brugge-Mont Ventoux, die dit jaar voor de 40e en laatste keer wordt verreden. Met zijn fiets, motor en vliegtuig beleefde hij heel wat avonturen. En met zijn 75 jaren is Hurtecant nog lang niet met pensioen...
Hurtecant fietst zo vaak de Ventoux op dat de berichtgeving daarover al snel achterhaald is. In de week van zijn 172e beklimming deed hij er nóg drie, waarmee hij op 175 komt. "Nr. 174 en 175 na elkaar; het ijzer smeden terwijl het warm is. 174 Malaucène en 175 via Bedoin. Mentaal ligt Bedoin me beter dan Malaucène, die ik zwaar vind; er zijn een paar lange steile stukken, dan moet je moreel en fysiek sterk staan. Het liep gesmeerd en geen krampen dit maal."

In oktober deed hij nog vijf beklimmingen.

Op 13 juni 2015 laat Hurtecant aan De Kale Berg weten dat hij onlangs weer 7 beklimmengen aan zijn palmares heeft toegevoegd. "Ik was 9 dagen aan de Mont Ventoux en heb 7 beklimmingen gedaan; de eerste tijdens de Tour du ALS, voor het goede doel. Mijn vriend Guidici voegde er een Cinglé bij die dag. Met 6 beklimmingen via Bedoin en één via Gorges de la Nesque en Sault ben ik meer dan tevreden. Het ging lekker. De twee laatste beklimmingen tijdens de tweedaagse van de Beaumes-de-Venise, terwijl er ook nog een koers voor triatleten bezig was."

Wie de kale berg vanaf de zuidkant beklimt passeert vlak voor de top een manshoge granieten steen. Dit is een van de weinige stèles op de Mont Ventoux en het monument staat er dankzij de inspanningen van Roland Hurtecant. Sinds 29 juli 1979 brengt het een hommage aan alle bedwingers van de Mont Ventoux, 'voor hun moed en volharding'. 

Roland Hurtecant (r) en de webmaster poseren gezamenlijk bij het monument Brugge-Mont Ventoux na de beklimming op 13 juni 2014.Roland Hurtecant (r) en de webmaster poseren gezamenlijk bij het monument Brugge-Mont Ventoux na de beklimming op 13 juni 2014.

Eigenlijk is de stèle onderhand ook wel een beetje Hurtecants eigen monument. Hij heeft alle sterriten in België en Frankrijk op zijn naam staan, Parijs-Perpignan gereden, Parijs-Brest, Knokke-Parijs-Dakar en Brugge-Beiroet om maar wat te noemen. Hij is naar de Noordkaap geweest, is op IJsland gaan fietsen en heeft Afrika doorkruist. Ook organiseerde hij de cyclo's Brugge-Aalter-Instanboel-Baku en Brugge-Moskou.

Hij fietst niet alleen; ook vloog hij met zijn vliegtuig naar Afrika. Wat een plezierreisje moest worden, eindigde echter in een militair kamp in Algerije. Zes jaar later vloog hij naar Niger, maar moest in Nigeria een noodlanding maken. Over zijn avonturen per fiets, motor en vliegtuig schreef hij een dik boek: Over de grens - Mijn avontuurlijke zwerversjaren

Roland zit nog vol met plannen. "Ik zal iets anders moeten zoeken na deze 40e uitgave, wellicht een paar kleine organisaties in mooie streken met veel cols en misschien ook een paar organisaties, waarbij gevlogen zal worden". Een vliegtochtje via Rusland en Siberië zou hij ook nog wel willen... 

Op 01 juli 2019 is fietser-avonturier-piloot Roland HURTECANT overleden. Na een prachtig leven, vol van werkelijk unieke uitdagingen en ervaringen in àlle uithoeken van de wereld, is Roland zachtjes thuis ingeslapen. Hij is geboren op 10 mei 1939 te Brugge.

Roland Hurtecant met webmaster De Kale Berg aan de start van zijn 172e beklimming op vrijdag 13 juni 2014.Roland Hurtecant met webmaster De Kale Berg aan de start van zijn 172e beklimming op vrijdag 13 juni 2014.