De meeste beroepswielrenners zetten een punt achter hun carrière tussen een leeftijd van 35 en 40 jaar. De 'aftakeling' van het lichaam is dan al begonnen. Maar voor veel mensen is dit de leeftijd waarbij zij de fiets juist ontdekken.

afname zuurstofopnameAfname zuurstofopname

Ondanks de wetenschap dat het lichaam niet meer tot optimale prestaties in staat is, willen veel mensen op latere leeftijd nieuwe dromen najagen.
WebTrainer publiceert vandaag een artikel over dit onderwerp onder de titel "Wielrennen bij toename van de leeftijd". De belangrijkste veranderingen in het menselijk lichaam tijdens het ouder worden zijn een afname in spierkracht, maximale hartslag en maximale zuurstofopname.
Het is nog steeds goed mogelijk om als 'oudje' een lange cyclosportieve tocht te volbrengen, maar accepteer wel dat de gemiddelde snelheid achteruit gaat. Om toch de gemiddelde snelheid enigszins acceptabel te houden is het verstandig om aan krachttraining te doen. Zonder krachttraining zal je als oudere veel spiermassa verliezen die je niet kan behouden door aan duurtraining te doen.
Een paar tips voor oudere wielrenners:
- Accepteer dat je prestaties achteruit gaan.
- Blijf fysiek actief, anders zal je conditie nog sneller achteruit gaan.
- Doe aan krachttraining, om het verlies van spiermassa tegen te gaan.
- Let op je voeding, zodat je niet te zwaar wordt.
- Geniet van het fietsen en probeer niet de strijd aan te gaan met jonge wielrenners. Dit is namelijk niet te winnen.
Lees het hele artikel op WebTrainer.