Ventounissimo reed vandaag voor de 1.000e keer de Ventoux op.

Vorig jaar op 25 juni kwam ik op de top; het was mijn 20e beklimming. Ik zag een man rondlopen met een karton met daarop "900" in grote cijfers. Ik vroeg of dat karton voor Ventounissimo was en dat was ook zo. "Hij kan elk moment komen", zei hij. En inderdaad stond hij tien minuten later onder het bord "Sommet du Ventoux". Hij riep mij, ik moest ook op de foto, en weg was hij weer, want hij ging nóg een keer.
En begin september dit jaar zou hij zijn duizendste beklimming doen, had hij gezegd. Duizend beklimmingen... dat is toch wel een medaille waard en daarom had ik Scheffer Sportprijzen gevraagd een medaille beschikbaar te stellen, met inscriptie "Ventounissimo - 1.000 x Ventoux". En een mooie oorkonde erbij met een wollige tekst in het Frans.
Ik was van plan medaille en oorkonde op te sturen, maar was toevallig in de gelegenheid om aanwezig te zijn. Helaas een week te vroeg, maar zo kon ik hem wel alvast de medaille uitreiken. Dat gebeurde dus vorige week vrijdag, bij Pista Cycling Café. 

Vandaag was het dan echt zijn duizendste, in aanwezigheid van o.a. Christian Haettich en Karyne Nguyen.

Op donderdag 7 september 2023 beklom Faustino Giudicci alias Ventounissimo de Mont Ventoux voor de duizendste keer. Op donderdag 7 september 2023 beklom Faustino Giudicci alias Ventounissimo de Mont Ventoux voor de duizendste keer. V.l.n.r. Ventounissimo, Christian Haettich, Karyne Nguyen, Jean Barasportino.

Ventounissimo is nu Ventounissimille. Foto: Karyne Nguyen.Ventounissimo is nu Ventounissimille. Foto: Karyne Nguyen.

De oorkonde bij de medaille

De achterzijde van de gepersonaliseerde medaille. Foto: Jean Barasportino.De achterzijde van de gepersonaliseerde medaille. Foto: Jean Barasportino.

De tekst van de oorkonde in het Nederlands:
Het Nederbelgisch Genootschap De Kale Berg, opgericht op 16 augustus 2003 in Stadskasteel Oudaen in Utrecht, heeft bekend gemaakt dat de Reus van de Provence 1000 keer heeft moeten buigen voor Faustino Giudici alias Ventounissimo, die er duizend keer in geslaagd is zijn wil op de fiets op te leggen aan de Mont Ventoux. 1000 keer heeft hij de berg beklommen via de gebruikelijke routes: vanuit Bedoin, Malaucène en Sault. In totaal legde hij minstens 21.000 km af en bedwong hij minstens 1.600.000 hoogtemeters. Duizend keer zag hij de lichten van de Alpen in het noorden en de Rhône in het westen, overzag hij de Luberon in het zuiden en het land van Petrarca in het oosten. Het Genootschap is dan ook verheugd om een eremedaille toe te kennen aan deze uitzonderlijke fietser, die op sportief vlak het beste in zichzelf naar boven wist te halen, en zal hem voortaan aanspreken onder de erenaam Ventounissimille.

De uitreiking van de medaille en oorkonde bij Pista Cycling Café. Links Ventounissimo, rechts de webmaster van De Kale Berg.De uitreiking van de medaille en oorkonde bij Pista Cycling Café. Links Ventounissimo, rechts de webmaster van De Kale Berg.

Ventounissimo (in het midden) op 25 september 2022 na zijn 900e beklimmingVentounissimo (in het midden) op 25 september 2022 na zijn 900e beklimming 

Nu is hij er wel klaar mee, zou je zeggen. Nou... nee. Hij heeft er nog 910 te gaan. Ventounissimo is geobsedeerd door cijfers, nummers, getallen. Die 1910 op het bord waar hij onder staat is zijn nieuwe doel. Hij hoopt dit voor zijn 80e te bereiken. 1910 beklimmingen dus.


 

TIP: Ventoux medaille!

Verras iemand die de beklimming heeft gedaan  (of jezelf...) met een medaille. Een zware goudkleurige plak van 70 mm doorsnee met een mooie afbeelding in reliëf van de top van de kale berg, de drie routes naar boven en de verbindingswegen tussen de drie dorpen (Gorges de la Nesque en Col de la Madeleine). De medaille is voorzien van een blauw-wit-rood lint met de tekst MONT VENTOUX. 
Lees meer: Ventoux-medaille

Een zware goudkleurige plak van 70 mm doorsnee met een mooie afbeelding in reliëf van de top van de kale berg, de drie routes naar boven en de verbindingswegen tussen de drie dorpen (Gorges de la Nesque en Col de la Madeleine). De medaille is voorzien van een blauw-wit-rood lint met de tekst MONT VENTOUX. Een zware goudkleurige plak van 70 mm doorsnee met een mooie afbeelding in reliëf van de top van de kale berg, de drie routes naar boven en de verbindingswegen tussen de drie dorpen (Gorges de la Nesque en Col de la Madeleine). De medaille is voorzien van een blauw-wit-rood lint met de tekst MONT VENTOUX.