UPDATE: Start verplaatst naar Sault. De gemeente Bedoin wil niet dat de bijna 700 deelnemers aan Groot Verzet Tegen Kanker op 4 en 5 september starten vanuit die plaats. Voorgaande jaren was de verhouding met de stichting Mont Ventoux ook al gespannen, maar liet de gemeente de fietsers en lopers toch toe. Dit jaar werd er echter een regelrecht verbod uitgevaardigd, zo meldt o.a. Emmen Nu vandaag.

Groot Verzet Tegen Kanker 2013. Foto van de website grootverzettegenkanker.nlGroot Verzet Tegen Kanker 2013. Foto van de website grootverzettegenkanker.nl

Met het aantal fietsers en lopers op de Mont Ventoux neemt ook het aantal georganiseerde evenementen op de kale berg toe. Je hoeft maar een blik op de Agenda van deze website te werpen en je ziet dat er bijna elk weekend in het seizoen wel een grotere of kleinere activiteit staat gepland. Jongstleden zaterdag gingen nog 3500 deelnemers aan Mijn Ventoux, georganiseerd door het Belgische Sporta, de Mont Ventoux op. Daarnaast zijn er nog talloze kleinere evenementen die niet op de agenda komen.
Voor de regio zijn de fietsers een belangrijke bron van inkomsten; ze moeten immers allemaal eten, drinken en slapen en ze knopen er vaak een langere vakantie aan vast. Maar ze zorgen ook voor overlast. Helena Jurrëns, eigenares van chambre d'hôtes et maisons d'hôtes "Le Vent d'Etoile", schreef er onlangs nog een column over op deze site.

Vergunning
Niet voor alle georganiseerde beklimmingen van de kale berg wordt een vergunning gevraagd. Met name als het om kleinere aantallen deelnemers gaat {<100) gaan organisatoren geen moeite doen om toestemming te vragen. Als je het goed aanpakt hoeft de start bij de startlijn in het dorp Bedoin niet veel oponthoud te veroorzaken voor het plaatselijke verkeer. Maar kom je met 700 man, dan kun je niet zonder enig overleg met de autoriteiten iets dergelijks organiseren. 

Er zijn alternatieven voor het starten bij de "officiële startlijn". Zo start de Tour du ALS bijvoorbeeld bij de Caves Coöperatives (Les Vignerons du Mont Ventoux) aan de Route de Carpentras, net buiten Bedoin. Daar is ruimte genoeg en de deelnemers kunnen dan bij wijze van een "départ fictif" naar de startstreep rijden en meteen doorfietsen. Zijn de spieren ook een beetje opgewarmd...
Misschien een idee voor de Stichting Mont Ventoux?

UPDATE Hoewel de organisatie van de Tour du ALS schriftelijke toestemming had van de gemeente Bedoin om bij de Caves te starten werd deze toestemming vijf weken vóór aanvang van het evenement alsnog ingetrokken. De Tour du ALS is toen uitgeweken naar het verderop gelegen Mazan, waar gestart en gefinisht werd bij het evenementengebouw La Boisserie.
De gemeente Bedoin wil kennelijk wel de lusten, maar niet de lasten hebben van het fietstourisme.

UPDATE De start is per 7 juli verplaatst naar Sault.