×

ariane greep met cameraMijn ouders noemden mij meestal Jan. Want eigenlijk had ik een jongen moeten zijn. Je kent dat wel, de eerste baby zou een zoon zijn, en werd een dochter, mijn zus Karina Gerardina, genoemd naar de opa's Krijn en Gerard. Dan zou de tweede toch zéker een jongen zijn, en geven we hem de naam naar de komeet Arend-Roland die door astronoom Arend en astronoom Roland was ontdekt in november 1956. Een meisjesnaam hoeven we niet te verzinnen...

Maar tóch, het wordt een meisje, oh jee, dan raadpleeg je de oma's en het wordt Ariane, genoemd naar de ene oma Adriana of Jaane van Ringelestein-Pannekoek. De andere oma verbiedt het om haar te vernoemen, want die heet Tine. Dus bedenkt Tine de namen van twee koninginnen en zo werd mijn hele naam: Ariane Wilhelmina Victoria Greep. Roepnaam Ariane. Soms Jan en soms ook Janneke. Door mijn lief Bas vaak genoemd Jaan, of Jaanebaan.

Ik had gisteravond op het podium in Bedoin heel sterk het gevoel dat al mijn grootouders en overleden vader stonden toe te kijken, ken je dat gevoel? Want ik werd Ridder, en kan je als vrouw Ridder worden? Let wel, een vrijwel onbekend ridderschap in Nederland want het is het ridderschap van het wijngenootschap van de Ventoux.
"Krijgt Ariane dan het hele jaar door gratis wijn?" had Bas geopperd toen Gerard Damian, één van de Franse mannetjes in de film, mij vertelde dat ik ridder zou worden. Dat was helaas niet zo... Maar het ridderschap was wel een eer, want Richard Virenque, ja die, die gewonnen had op de Ventoux in 2002, was ook in mei van dit jaar Ridder geworden. En nu ík dus!
La Confrérie des Vignerons de l'AOC Ventoux nodigde mij uit om tijdens hun wijnfeest van 21 juli aanwezig te zijn. Samen met twee anderen werden we op het podium geroepen. Ieder apart werden we toegesproken en ik kreeg als eerste in het Frans mijn cv te horen. Terwijl de avondzon een straal doorstuurde precies op de plek waar ik stond, moest ik een glas rosé nuttigen, liefst in één teug! Daarna werd ik op de schouder tot 'ridder' geslagen. Ik moest een boek signeren met mijn handtekening en kreeg een oorkonde met hierop Gente Dame. Terwijl ik het 'Chevalier' toch mooier vond klinken. Als groot cadeau kreeg ik een Magnum Rosé! Wow, een Magnum Ventoux wijn!

Daarna werd ik op de schouder tot 'ridder' geslagen.

Mooiste van alles, zoals een vriendin uit Nederland schreef, is dat men 'hier in La Douce France zoveel waarde hecht aan speciale momenten en daar ook tradities van in ere houdt'. Tradities van families, van het 'Ridders slaan', en daarna zingen van het Occitaanse lied dat bijna toevallig twee keer in de film zit, én traditie van het ridderschap zelf, dat zowel mannen als vrouwen kunnen zijn. Want inderdaad, als vrouw ben je 'Dame', want volgens Wikipedia "acht men het historisch onverantwoord om een lid van het vrouwelijk geslacht aan te duiden met een woord, ridder, dat meer dan 1000 jaar lang alleen op een man kon slaan". Daarom is het Gente Dame oftewel 'Eredame'.

Niet Ridder Jan maar Eredame Jaan dus... Na het ridderschap volgde de leukste Franse traditie, het eten op het plein van Bedoin aan tafel met de Burgemeester Luc Reynard. Genieten van Tarte Provençale, Agneau à la Broche, en Dessert, allemaal goed omlijst met de wijnen van de Ventoux. En mijn Riddertaak? De schoonheid van de Mont Ventoux uitdragen in de wereld, dat doen we zeker met de film. En of ik ook af en toe een goed woordje wil zeggen over de wijnen van de Ventoux. Natuurlijk! Het zijn wel zeker de beste wijnen van de hele wereld! Kan ook niet anders, wijnen gemaakt van de druiven op haar flanken...

 

Ariane Greep schrijft en maakt films. In 1999 fietste ze vanuit Malaucène naar de top om daar te trouwen met Bas Steman, die vanuit Bedoin gekomen was. Voor dekaleberg.nl schrijft zij over de totstandkoming van haar film 'Mont Ventoux Scala Paradisi'.