hometrainer klimtijd thumbNatuurlijk fietsen we het liefst buiten (en het allerlieft de Ventoux op...), maar in de winter kan dat te koud of zelfs te gevaarlijk zijn. Dan biedt de fietstrainer of ergotrainer (Tacx, Elite) een goed alternatief. Zo kun je de conditie op peil houden en begin je in het voorjaar op volle kracht. En je kan er goed mee leren klimmen, zo lezen we op klimtijd.nl.

Zelf woont Rogier, de schrijver van het klimtijd-artikel, in de bergen. Zodra hij de fiets opstapt is het klimmen geblazen. Wat hem opvalt is dat het merendeel van de laaglanders te zwaar trapt. "De cadans ligt veel te laag. Hierdoor teer je op kracht en niet op conditie en je knieën krijgen ook nog eens een flinke opdonder", aldus Rogier. Rijd dus op souplesse, zoals ook verzettenspecialist Sjef Schellings al jaren predikt op De Kale Berg. "De versnellingen zijn het middel om de berg te beklimmen en niet het doel!". Lees verder bij Sjef wat hij onder een soepel verzet verstaat.

Makkelijker de (kale) berg op dankzij je hometrainer. Foto: klimtijd.nlMakkelijker de (kale) berg op dankzij je hometrainer. Foto: klimtijd.nl

Terug naar Rogier. "Om te beginnen zet de weerstand van je hometrainer niet te zwaar. Rij een goede tien minuten, liefst een kwartiertje in. Probeer je cadans wel al meteen rond de 80-90 te hebben. Als je eenmaal warm bent gefietst ga je series met een steeds hogere cadans rijden. 1 minuut 100 rpm, 1 minuut 110 rpm en 1 minuut 120 rpm."