monument_Tom_Simpson_met_granieten_trap_thumb.jpgWie vanuit Bedoin of Sault de Ventoux beklimt passeert een paar kilometer voor de top het monument ter nagedachtenis aan Tom Simpson, die op 13 juli 1967 in de 13e etappe van de Tour de France daar overleed. Veertig jaar later, in 2007, werd het monument beter bereikbaar via een betonnen trap. En bijna vijftig jaar nadien is de trap nu bekleed met granieten platen.

De trap en de 'bekleding' is er gekomen dankzij Joanne, een van de dochters van Tom. In 2001 zei ze tegen de auteurs van het boek De kale berg dat ze met de Tom Simpson Memorial van 2002 de financiën bijeen wilde fietsen voor de verbetering van het monument. 'Het is de bedoeling dat een trap het monument, dat op een lastig toegankelijke plaats staat, beter bereikbaar gaat maken'. Maar het duurt nog tot 2007 voordat er voldoende geld is opgehaald, vergunningen zijn geregeld en een aannemer is gevonden. Op vrijdag 13 juli, exact veertig jaar na Simpsons dood, fietst zij in een klein peloton wederom omhoog. Velen, onder wie haar moeder Helen en Barry Hoban, Jane Simpson en burgemeester van Bedoin, Luc Reynard, zijn vervolgens getuige van de officiële ingebruikneming van de betonnen trap. Op de gedenksteen wordt ook nog eens een herinneringsplaquette aangebracht.

Via de trap is het monument veel beter bereikbaar geworden, met name voor fietsers op wielrenschoenen. Maar echt mooi was de kale betonnen trap niet. Dankzij nieuwe giften en de inzet van vrijwilligers is de trap nu eindelijk af, op tijd voor de Tom Simpson Memorial 2017 op 13 juli. De burgemeester is weer gevraagd om het lint door te knippen. 

Werk in uitvoering - Foto: Joanne Simpson

'Gandalf' in actie - Foto: Joanne Simpson

De granieten trap, bijna af - Foto: Joanne Simpson

Joanne Simpson en het team van Peter Seynaeve - Foto: Joanne Simpson

Joanne Simpson op de granieten trap - Foto: Joanne Simpson

De trap op vrijdag 7 oktober 2016 - Foto: Ruud de Bont

De trap op vrijdag 7 oktober 2016 - Foto: Ruud de Bont