NynkedeJong kopieEr zijn weinig vrolijkere plekken op de aarde dan de top van de Mont Ventoux. Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen. Het is er winderig en leeg, daar op die kale top van de Provence. Het enige wat je er vindt is een weerstation en de kraampjes van snoepverkopers.

Maar daar gaat het niet om.

Het gaat om de gezichten. Rondom dat weerstation zie je de gespannen koppies. Van vrouwen met een fototoestel om de nek, wachtend op hun man. Van kinderen die aan de kant van de weg naar beneden turen, wachtend op hun vaders.

Het was er altijd al druk, maar sinds Bert Wagendorp een boek schreef waar mannen met een midlifecrisis om moeten huilen, zijn er nog meer Nederlanders op de Ventoux te vinden. En wat ze daar zoeken? Ik heb het ze niet gevraagd op mijn weg naar boven. Je zag vriendengroepen voorbij stoempen; de fanatiekste vriend fluitend voorop, en achteraan altijd een zwoegend dikkertje dat te laat begonnen is met trainen. Je zag vaders met zonen fietsen, samen een band smedend waar die vaders altijd van hadden gedroomd. Terwijl die jongetjes halverwege de klim zich afvroegen waarom ze voor die vader-zoon-band niet gewoon samen een middagje met de Wii hadden kunnen spelen. En daartussen twee meisjes die wilden bewijzen dat ze voor hun dertigste levensjaar nog tot hele grote dingen in staat zijn.

En dat kwam allemaal samen, daar bovenop die top van de Mont Ventoux. De fietsers lachten breeduit, staken een vermoeide vuist de lucht in of slikten hun tranen weg. Vaders high-fiveden hun zonen. Moeders knuffelen alles wat los en vast zat. Even uitpuffen en daarna een foto bij het bord waarop 'Sommet Mont Ventoux, 1911 m.' staat.

Zoals Bram Vermeulen ooit in 'De Steen' zong: ik leverde bewijs van mijn bestaan. Want dat is wat men daar doet. Bewijs leveren. Daar sta je dan, met je Bert Wagendorp-dromen, je vrienden die zo ongeveer aan het zuurstof moeten en je zoon die verlangt naar zijn spelcomputer. Veel gelukkiger kun je een fietser niet maken. Wat ik zeg: zowat de vrolijkste plek op aarde, die Ventoux.

Eerder gepubliceerd als Column LC 10 augustus 2013: Ventoux op Nynke de Jong. En alles.