Op zondag 2 oktober 2022 werd in Bedoin ter hoogte van de welbekende startstreep een plaquette onthuld.

Deze herinnert aan de allereerste autorace op de Mont Ventoux: de Course de côte du Mont Ventoux.

De gedenkplaat is een intitiatief van de Féderation Française des Vehicules d'Époque - de Franse Federatie van Oldtimers. De tekst op de plaquette luidt als volgt:

Hier was de startstreep van de Mont Ventoux bergklimwedstrijd, die op 16 september 1902 ontstond dankzij de Automobile Club Vauclusien onder impuls van Dr. Pamard. Het was de oudste en langste bergklim van Europa en de belangrijkste in termen van coëfficiënten in de Europese bergkampioenschappen.

Tussen 1902 en 1973 animeerde hij de hellingen van de Ventoux en trok hij veel toeschouwers. De beroemdste auto- en motormerken kwamen massaal opdagen om dit juweel aan hun palmares toe te voegen en gingen meedogenloos de strijd aan.

De Ventoux had de reputatie van een genadeloze proefbank voor mechanica. De beroemdste coureurs van meer dan een halve eeuw staan op de erelijst van de wedstrijd. De hellingen van de "Reus van de Provence" worden vandaag de dag nog steeds gebruikt door de testafdelingen van de fabrikanten voor de ontwikkeling van hun motoren.

Voor het gemeentebestuur van Bedoin is dit niet de markering van het einde van een tijdperk. Men hoopt de historische beklimmingen uit een niet zo ver verleden ooit te doen herleven.

Met dank aan 'Diable' Ruud de Bont voor de foto's. 

Herinneringsplaquette Course de côte bij de startstreep in Bedoin. Foto: Ruud de Bont.Herinneringsplaquette Course de côte bij de startstreep in Bedoin. Erboven een eerder geplaatste herinnering aan de grondlegger van de Course de côte, Docteur Paul Pamard. Foto: Ruud de Bont.

Herinneringsplaquette Course de côte bij de startstreep in Bedoin. Foto: Ruud de Bont.Herinneringsplaquette Course de côte bij de startstreep in Bedoin. Een vertaling van de Franse tekst vind je hierboven.  Foto: Ruud de Bont.

Herinneringsplaquette Course de côte bij de startstreep in Bedoin. Foto: Ruud de Bont.Herinneringsplaquette Course de côte bij de startstreep in Bedoin. Foto: Ruud de Bont.

De onthulling van de gedenkplaat werd opgeluisterd door diverse oldtimers, zowel auto's als motorfietsen. Foto: Ruud de Bont.De onthulling van de gedenkplaat werd opgeluisterd door diverse oldtimers, zowel auto's als motorfietsen. Foto: Ruud de Bont.