Waar ligt de startstreep in Sault?

UPDATE 29 oktober 2022: hier begint de klim vanuit Sault
UPDATE 25 september 2021: Ook Malaucène krijgt een startstreep

En toen was ie zomaar verdwenen... de marmeren startstreep in Bedoin. Weggeasfalteerd. In juni 2020 moest de weg opengebroken worden en ook de van marmeren stenen gemaakte startlijn moest het ontgelden. Gelukkig zijn de stenen niet in een container afgevoerd maar konden ze worden gered door Els en Marnik van de vlakbij gelegen bistro 'Le Flandrien'.

Nieuwe startstreep Bedoin. Foto: gemeente BedoinNieuwe startstreep Bedoin. Foto: gemeente Bedoin

Na opnieuw asfalteren werd op 9 juli 2020 een witte streep geverfd op het zwarte asfalt. Duidelijk, maar een beetje 'goedkoop'. De eerste dagen na het asfalteren was er nog geen streep en daarom kwam De Kale Berg in actie. Diable du Ventoux Ruud de Bont was toevallig in de buurt en had nog een rol ducttape in zijn mooie Ventoux-bus liggen. Een lijn was snel getrokken. De actie haalde zelfs de Franse pers.

Provisorische startstreep gemaakt met ducttape door Diable Ruud, 9 juli 2020.Provisorische startstreep gemaakt met ducttape door Diable Ruud, 9 juli 2020.

Diezelfde dag nog kwam er een man met een geel pak en een bus wite verf. De tape werd verwijderd en de lijn getrokken.

Startstreep 9 juli 2020. Foto: Els - le Flandrien.Startstreep 9 juli 2020. Foto: Els - le Flandrien.

Kennelijk zagen ze bij de mairie van Bedoin ook wel in dat een simpele witgeverfde streep wat magertjes was en een jaar later - op 23 juni 2021 -  is daar dan een nieuwe streep. Weliswaar geen marmer, maar een forse streep bestaande uit drie rijen witte stenen, geflankeerd aan beide zijden door een witte streep. Je zal hem niet gauw oveer het hoofd zien. 

Op zaterdag 7 augustus 2021 wordt de nieuwe streep ingewijd. Met Belgisch bier? 'Diable' Ruud zal weer van de partij zijn, en misschien ook wel Ventouman en Ventounissimo...

En de ouode marmeren streep? 'Die ligt toch mooi bewaard in onzen hof', meldde Els op Facebook. Dus ga bij Le Flandrien op het terras een Belgisch biertje drinken en vraag naar de marmeren streep...
Foto uit het verhaal 'Op herhaling op de Mont Ventoux' van Erik Moen. 

De oude marmeren startstreep. Foto: Erik Moen.De oude marmeren startstreep. Foto: Erik Moen.

Opening startstreep door burgemeester Alain Constant. Onderaan rechts oud-wielrenner Eric Caritoux. Foto: Ruud de Bont.Opening startstreep door burgemeester Alain Constant. Onderaan rechts oud-wielrenner Eric Caritoux. Foto: Ruud de Bont.

Voormalig wereldkampioen veldrijden Henk Baars op de zojuist 'geopende' startstreep, 7 augustus 2021. Foto: Ruud de Bont.Voormalig wereldkampioen veldrijden Henk Baars op de zojuist 'geopende' startstreep, 7 augustus 2021. Foto: Ruud de Bont.


Ook Malaucène krijgt een startstreep

De Kale Berg heeft naar aanleiding hiervan de gemeente Malaucène gevraagd of daar ook niet een startstreep kan worden getrokken aan het begin van de klim. Op 24 september kwam de volgende reactie: "Na besprekingen met de burgemeester is deze inderdaad gepland op kilometer 0 van de beklimming van de Ventoux. Deze startlijn moet dus op de Avenue Pétrarque liggen. De rijbaan op deze weg moet echter opnieuw worden aangelegd, zodat de realisatie van de startlijn pas kan plaatsvinden nadat deze werkzaamheden zijn uitgevoerd."
Dat is dus de D974, door Google Maps overigens aangeduid als Rue Pétrarque.

En Sault dan?

De start van de klim begint bij het Office de Tourisme Ventoux Sud – Sault, gelegen aan de Avenue de la Promenade. Hier ligt een verkeersdrempel met zebrapad en dat is een duidelijke markering van het begin van de klim. 

Office de Tourisme Ventoux Sud – Sault. Beeld: website Office de Tourisme Ventoux Sud – Sault.Office de Tourisme Ventoux Sud – Sault. Beeld: website Office de Tourisme Ventoux Sud – Sault.

 


Update 29 oktober 2022: hier begint de klim vanuit Sault

Erg duidelijk is het niet waar de klim in Sault begint. Maar deze foto van een bord met daarop 'D164 0' aan de Route du Ventoux laat daar geen misverstand over bestaan. Hier begint de D 164, de weg die eerst naar beneden loopt in plaats van omhoog zoals te verwachten als je een berg gaat beklimmen. De weg boven op de foto is de D 942. Met dank aan George van Geffen.
Op Google Maps is overigens te zien dat het bord er in 2010 al stond...

Volgens dit (nieuwe) bord moet hier de startlijn liggen. Foto: George van Geffen.Volgens dit (nieuwe) bord moet hier de startlijn liggen. Foto: George van Geffen.