Bedoin straatjes boven - Foto: Dina VercruyssenOver de streek rond de Mont Ventoux kan ook ik bijzonder lyrisch zijn... het is één van die plekken in la France waar we ons nog het meeste van al 'thuis' voelen. Dat in Bédoin één van de drie startstrepen voor de beklimming van de Mont Ventoux ligt, dat hoef ik ongetwijfeld niet meer te vertellen. Maar Bédoin is ook veel meer dan dat...

Bédoin heeft een heel gezellig dorpje 'beneden', met een grote straat waarlangs al het verkeer passeert, zeer typisch Frans/Provençaals, en waar men vanaf de terrasjes mooi alles en iedereen in het oog kan houden, genietend van hun café of rosé, al dan niet vergezeld van een lekkere franse lunch(menu) - voor meestal geen geld ;-). En dat 'verkeer' klinkt misschien erger dan het is; kijk de ogen uit naar al die blinkende stalen rossen, maar ook naar al die vintage motors, 2CV's, tractors, of een meute schapen en geiten...

Verken je (te voet) de middeleeuwse straatjes van het oudere en stillere gedeelte, dan beklim je automatisch de 'colline', waar ook de église en de point de vue gelegen zijn. Klim je tot het hoogste punt, dan kom je terecht op een werkelijk adembenemende point de vue, die zelfs uittorent boven de al boven het dorp gelegen, imposante Provençaalse kerk.

Bedoin - point de vue en Ventoux. Foto: Dina VercruyssenBedoin - point de vue en Ventoux. Foto: Dina Vercruyssen

Je krijgt er dan ook meteen een prachtig zicht op de reus van de Provence - de Mont Ventoux - bij, indien de wolken rond zijn top je zicht niet belemmeren.
Maar geen nood, dit is de Provence en de Mistral zorgt er meestal voor dat de wolken gigantisch snel voorbijdrijven...

De hele site herbergde een hele tijd geleden het kerkhof en de weg ernaartoe laat wel mooie sporen van een soort kleine bedevaartsweg zien.

De rust en Provençaalse geuren en kleuren van de zandkleurige huizen en hofjes zijn zo overweldigend, dat je er uren zonder een saai moment zou kunnen ronddwalen (zonder ook maar een levende ziel, restaurantje of winkeltje tegen te komen).

Bedoin - straatjes boven. Foto: Dina VercruyssenBedoin - straatjes boven. Foto: Dina Vercruyssen 

Voortaan zul je wel zelfs met de wagen deze plaats kunnen bezoeken want ze zijn volop bezig om een weg en parking aan te leggen, beetje jammer, maar wel goed om het toerisme aan te wakkeren in dit deel van het dorp... ieder zijn prioriteit natuurlijk.

Bedoin - straatjes en kerk. Foto: Dina VercruyssenBedoin - straatjes en kerk. Foto: Dina Vercruyssen

 

maison malaucene thumbDina Vercruyssen en haar man Guy zijn de trotse eigenaars van twee dorpswoningen pal in het centrum van Malaucène en een B&B in Beaumont-du-Ventoux. Dina schrijft over de dorpjes en het leven in de streek rond de Mont Ventoux: Mon Pays Ventoux.
Meer blogs op monpaysventoux.blogspot.nl