Buis Correard thumbHuile d'olives de Nyons en een mooie wandeling in Buis-les-Baronnies
Toen we nog met onze camper rondtoerden, sloten we ons meteen aan bij France Passion. Dat betekent in alle rust bij de aangesloten Franse boeren logeren maar, uiteraard, ook hun landproducten proeven. Wat ons betreft, één van de mooiste manieren om vakantie te nemen in heel Frankrijk.

Wij verbleven op een jaar tijd bijna honderd nachten bij de boeren en daar was geen enkele tegenvaller bij! We kwamen op de mooiste en bijzondere plaatsen, waar je anders nooit zou terecht komen, en we proefden de eerlijkste en heerlijkste ambachtelijke lekkernijen. Om kort te zijn, we komen superlatieven tekort om al deze unieke ervaringen te delen...

Toen we in april 2014, 360° rond de Ventoux boeren zochten, kwamen we op een dag uit bij Jean-Pierre Correard in Buis-les-Baronnies. We weten eigenlijk niet door wat we het meest overdonderd waren... de uitzonderlijke smaak van zijn fruitige olijfproducten of het adembenemende uitzicht op de noordflanken van de Mont Ventoux.

Ventoux zicht met olijfbomen - Foto: Dina VercruyssenVentoux zicht met olijfbomen - Foto: Dina Vercruyssen

Het domein ligt weliswaar een steile rit opwaarts, een enkel baantje van een goeie 5km langsheen de Col de l'Os – mooi met de fiets/te voet maar niet vanzelfsprekend met een camper - maar dat wordt door bovenstaande factoren ruimschoots gecompenseerd.
Verwacht daarboven geen blinkend domein, met reclameborden en een ondersteunende website maar een eerlijke boer die zijn olijfgaarden en zijn ambacht voor zich laat spreken. De kleine winkel verkoopt elk jaar weer hun volledige voorraad. Geen markten of reclametoer, nee, gewoon steengoede producten. Zo hoort dat te zijn. De olijfolie is gemaakt van de AOC Nyons-olijven, en smaakt krachtig en fijn tegelijkertijd. De olijven worden in een kleine molen in 't dorp geperst en zijn met heel veel liefde en passie verzorgd op biologische en ecologische wijze. Geen coöperatieves voor hen, want zij zijn te zeer gesteld op hun eigen olijven om vermengd te worden met anderen. Begrijpelijk, wat niet iedereen brengt even correcte olijven om geperst te worden...

Buis velden - Foto: Dina VercruyssenBuis velden - Foto: Dina Vercruyssen

Ook bij het kopen van olijfolie is proeven, net als bij wijn, zeer belangrijk. Uiteindelijk kies je op basis van wat je zelf graag lust. Je zal zien dat er enorm grote verschillen zijn in de smaken van olijfolies, net als er evenveel variëteiten in de olijven zelf zijn. Een richtprijs voor 1 liter van een olijfolie van mooie (Franse) kwaliteit ligt tussen de €15 en €20. Bij ons (in België of Nederland bijvoorbeeld) zal je zeer zelden een Franse olijfolie kunnen vinden, gewoonweg omdat er hier in la France amper iets overblijft voor export. De meeste olijfolies in de supermarkten van de Benelux combineren verschillende olijven en dus ook heel vaak Spaanse (en de bijbehorende overdreven 'gepushte' methodes, waar wij, en nog anderen met ons, al vaker onze bedenkingen bij hadden...) olijven in.
Let op als je op Franse markten een olijfolie voor €10 per liter vindt, want ook hier kan men Spaanse olijven of olijven van mindere kwaliteit, gebruikt hebben. Jammer maar helaas, heeft dat vooral met gemakzucht en winstbejag te maken en heel weinig met eerbied voor het prachtige product. Maar... dat opletten geldt evengoed voor al te dure flesjes olijfolie. Malafide praktijken gebeuren overal, dus ben je niet beter af dan bij de boer zelf. Gegarandeerd krijg je er een gepassioneerde uitleg bij en ben je eens zo blij met je aankoop ;-)

Olijvenboer Jean-Pierre Correard  - Foto: Dina VercruyssenOlijvenboer Jean-Pierre Correard - Foto: Dina Vercruyssen

Wij kochten op het domein ook heel lekkere tapenade van zwarte Nyons-olijven en confit d'olives, wat de zoete variant is van de tapenade en ideaal bij wildgerechten en foie gras. Ook de olijven verkopen ze, vacuïm verpakt, dus lang te bewaren.
Ik maak hier geen expliciete reclame voor één bepaalde boer maar geef enkel onze raadgevingen mee.

Poel - Foto: Dina VercruyssenPoel - Foto: Dina Vercruyssen

De wandelingen hier in het land van Buis, zorgen voor adembenemende uitzichten. De Ventoux laat zich – uiteraard – ten alle tijde almachtig zien. Vanaf het olijfdomein, kan je mooi hogerop wandelen, op zoek naar de kwakende kikkers in de poelen of de zoetgeurende amandel- en abrikoosvelden. Nog verder hogerop, tref je de echte Buis en kan je langs de flanken urenlang wandelen. Wilde dieren en wijngaarden staan hier ook zeker op je menu, net als de afwezigheid van een massa toeristen.

Abrikozenboomgaard - Foto: Dina VercruyssenAbrikozenboomgaard - Foto: Dina Vercruyssen

Het middeleeuwse dorpje beneden is heel levendig en alom gekend. Je vindt er allerhande artistieke ateliers en gezellige terrasjes, al dan niet aan de oevers van de Ouvèze. Ideaal om een dagje olijven proeven en wandelen af te sluiten .

maison malaucene thumbDina Vercruyssen en haar man Guy zijn de trotse eigenaars van twee dorpswoningen pal in het centrum van Malaucène en een B&B in Beaumont-du-Ventoux. Dina schrijft over de dorpjes en het leven in de streek rond de Mont Ventoux: Mon Pays Ventoux.
Meer blogs op monpaysventoux.blogspot.nl