Le Barroux 2Le Barroux, op amper 7 km van  Malaucène,  is van heinde en verre zichtbaar in het landschap en dat is zeker geen toeval. Al in de middeleeuwen stond het prachtige kasteel, statig en hoog op de berg - bien perché - indruk te maken op pelgrims, bedevaarders en de Italianen en Sarazenen. Een bewogen geschiedenis van oorlogen, bezettingen, branden, pauselijk bewind, heroplevingen en reconstructies maar ook van grote vernielingen karakteriseren dit kasteel en maken het zo bijzonder. Belangrijk waren uiteraard ook de versterkingen aangebracht door de bekende bouwmeester en maarschalk uit de 17e eeuw, Vauban.

Le Barroux | het dorp - Foto: Dina VercruyssenLe Barroux | het dorp - Foto: Dina Vercruyssen

Onder het kasteel werd een klein dorpje van amper (ondertussen wel al…) 600 inwoners uitgebouwd, vol piepkleine straatjes, kronkelend naar het kasteel. Het dorpje is de rust zelve, zelfs in het hoogseizoen, en biedt een aangename verpozing, eens je de steile wegen ernaartoe opgewandeld of gefietst bent. Voor wie minder sportief is aangelegd, of gewoon geen zin heeft in (te veel) beklimmingen, die kan zijn wagen boven aan het dorp parkeren. De vergezichten, 360° rondomrond, over de vallei van de Ventoux, de Dentelles de Montmirail en de Mont Ventoux, nemen evenwel ook je adem meteen weg… het is werkelijk zo adembenemend mooi! Luister naar de stilte van het dal… of hoor de roofvogels piepend hun prooi zoeken. Het dorpje biedt verkoeling op hete zomerdagen, want de straatjes zijn zo klein dat de koelte perfect bewaard blijft in de schaduwen van de huizen en zo is het er altijd aangenaam kuieren. Winkeltjes of toeristische bedoeningen zal je hier niet aantreffen. Er zijn welgeteld 2 mogelijkheden tot drinken of eten, nl. 1 klein en gezellig theesalonnetje met aangenaam terras onder de Linde en 1 restaurant/hotel. Ga niet op zoek naar een bakker of epicerietje want dan ben je eraan voor de moeite.

Le Barroux | het kasteel - Foto: Dina VercruyssenLe Barroux | het kasteel - Foto: Dina Vercruyssen

Blijf je hogerop wandelen, het geluid van de klaterende fonteintjes volgend, dan kom je automatisch uit bij het beroemde kasteel. Een groepje vrienden, richtte een 20-tal jaar geleden een associatie op voor het instandhouden van een deel van dit magnifieke kasteel. Het andere deel is privébezit en doet je alleen maar dromen van een royaal leven als kasteelheer of -vrouw. Het is zeker een bezoekje waard en niet alleen voor de authentieke details die prachtig gerestaureerd werden, of de geweldige verhalen die erover de ronde doen, maar ook voor de tentoonstellingen die er lopen èn die prachtige 360°-zichten op de omringende landschappen, de Ventoux, de Dentelles en de (droom)domeinen…

Le Barroux | middeleeuws feest - Foto: Dina VercruyssenLe Barroux | middeleeuws feest - Foto: Dina Vercruyssen

Vind je de rust van zo’n klein dorpje maar niks en zie je zo'n dorpje het liefst in al zijn oude glorie heropleven, dan is 15 augustus dé datum om in je agenda te noteren! Op die dag vindt het jaarlijkse traditionele middeleeuwse feest - la fête médiévale - plaats. Het is een volledig gratis spektakel met een markt met allerlei lekkers en vele ambachten, maar ook riddergevechten, (zelf te spelen) middeleeuwse spelen, een optocht met alle dorpsfiguren, de oude olijfmolens die te bezichtigen zijn... Een zekere aanrader!

maison malaucene thumbDina Vercruyssen en haar man Guy zijn de trotse eigenaars van twee dorpswoningen pal in het centrum van Malaucène en een B&B in Beaumont-du-Ventoux. Dina schrijft over de dorpjes en het leven in de streek rond de Mont Ventoux: Mon Pays Ventoux.
Meer blogs op monpaysventoux.blogspot.nl