De kapel Sainte-Croix du Mont Ventoux - Kapel van het Heilige Kruis -  dankt haar naam aan het relikwie van het Ware Kruis dat zij herbergde.

De kapel ligt op de zuidelijke helling van de Mont Ventoux, net onder de bergkam. De allereerste Sainte-Croix kapel stond hogerop, waar de gebouwen van het zendstation staan. De architectuur is eenvoudig. Het doet denken aan een schaapskooi op grote hoogte. De kapel is gebouwd van steen en bedekt met betonnen platen. Het gebouw geeft de indruk gebogen te zijn, met de rug naar de Mistral. Een enorm betonnen kruis staat voor het portaal. In het portaal kunnen wandelaars schuilen. Binnen is een altaar verlicht door een dakraam van gegoten glasblokken. Aan de oostzijde van de kapel herinnert een gedenksteen aan de traditie van de Sint-Jansvuren: op 23 juni wordt een groot vuur aangestoken, het signaal voor alle vuren in de vallei om tegelijkertijd aan te steken als teken van vrede en vriendschap.

Chapelle Sainte Croix, net onder de top van de Mont Ventoux.Chapelle Sainte Croix, net onder de top van de Mont Ventoux.

Geschiedenis van de kapel van het Heilige Kruis

  • 15e eeuw: bouw van een kapel Sainte-Croix op de top van de Ventoux op initiatief van de bisschop van Carpentras, Pierre Valétariis, een neef van paus Sixtus IV.
  • 1518: De kapel zou een bedevaartsoord zijn om goddelijke hulp te vragen tegen de pest. De raadsheren van Avignon, vluchtelingen in Montfavet, sturen een van hen, Joachin de Saze, vergezeld van Baudichon Falcon, "koerier van de stad", om een kaars te branden bij de kapel van het Heilig Kruis.
  • Eind 16e eeuw: Na de verwoesting door de godsdienstoorlogen blijft alleen de apsis van de kapel over.
  • 1701: 12 november. César de Varvins, priester en kanunnik van het metropolitaan kapittel van Avignon, laat de kapel herbouwen. Hij laat in zijn testament een lijfrente na om het te onderhouden.
  • 1818: Een nieuwe kapel vervangt het gebouw uit 1701.
  • 1882 - 1884: De kapel Sainte-Croix wordt gebruikt als schuilplaats tijdens de bouw van het eerste meteorologisch observatorium.
  • 1905: De kapel ontvangt de gelovigen voor een laatste mis.
  • 20e eeuw: De kapel wordt verlaten en met de grond gelijk gemaakt.
  • 1956: Op 1 juli wordt een nieuwe moderne kapel ingewijd.

Bron: Provence7.com

Het altaar in de chapelle Sainte Croix ligt bezaaid met stenen en 'steenmannetjes'.Het altaar in de chapelle Sainte Croix ligt bezaaid met stenen en 'steenmannetjes'.