mark van rossum cingle thumbTot 4u00 goed kunnen slapen. Daarna nog af en toe wakker geweest. Ik ben niet echt zenuwachtig en heb er het volste vertrouwen in dat het gaat lukken om vandaag de Mont Ventoux (1912m) van uit 3 verschillende plaatsen te beklimmen. Alles staat al klaar, zodat ik snel op pad kan. Nog even twee krentenbollen eten en dan om 6u15 vertrekken voor de eerste 18 km vanuit ons huisje in Mirabel naar Malaucène.

De wind waait hier in het dal nog steeds Zuid kracht 4, en dat betekent nu alles tegen, maar in de loop van de dag het meest gunstig. De temperatuurmeter wijst al 20 graden aan. Met arm- en gevoerde beenstukken aan is het zelfs aan de warme kant.

Eerste klim

Om 7u00 precies arriveer ik in Malaucène. Bij de bakker mijn eerste startstempel gehaald. Iedere winkel in het dorp beschikt over zo'n stempel! Nog even twee krentenbollen eten en dan om 7u07 starten met de klim. Het is weer even "inkomen". Mijn hartslag loopt toch al gauw boven de 145, maar na een half uur klimmen kom in ik in het juiste ritme. Vooral de eerste klim geen onnodige krachten verspillen en regelmatig eten en drinken.

Na het stuk van 3 km continu 11 à 12% even afstappen. Even eten en ondertussen daalt mijn hartslag toch weer. Gelijk mijn regenjack aantrekken, want het is toch fris op 1400 meter hoogte. Klaar voor de laatste 8 km klimmen. De wind tegen valt mee, omdat je veel in het bos rijdt en heel dicht aan de bergzijde fietst. Pas de laatste twee haarspeldbochten merk je de wind goed. De temperatuur loopt naar ca 2 graden, maar daar merk ik weinig van. In totaal drie auto's gezien op de eerste klim.

mark van rossum cingle

Na 2u en 37 minuten bereik ik de top. Het winkeltje is nog niet open, dus besluit ik snel af te dalen naar Bedoin. Het waait hard, maar het stormt gelukkig niet zo hard als afgelopen maandag. In de afdaling naar Bedoin kom ik veel fietsers tegen die al dan niet soepel omhoog proberen te komen. Ik zoef ze met grote vaart voorbij. Het afdalen gaat goed, lekker en hard. Bij St. Estève kom ik de jongens tegen en stop ik even.


YOUTUBE PLAATST COOKIES. JE KAN ZE UITSCHAKELEN IN JE BROWSER.

We spreken af in het dorp iets te drinken. In iets meer dan een half uur ben ik beneden. Stempel halen bij de fietsenmaker en een kop thee drinken op het terras. Windjack uit en op naar de tweede klim.

Tweede klim

De eerste 5 km stijgen niet hard en al gauw wil ik bij andere fietsers "aanhaken". De dag is nog lang dus ik rij gauw in mijn eigen tempo naar boven. Heel soms word ik ingehaald. De hartslag is een stuk lager dan in de eerste klim. Toch zal dit waarschijnlijk het zwaarste stuk van de dag zijn. 9 km in het bos tussen de 9 en 10,5%. Als je zoals ik met ca 6-7 km/u naar boven rijd, betekent dit ruim 5 kwartier zonder één meter vlakkere weg.

Na 1u36 en 15 km klimmen kom ik aan bij Chalet Reynard. Hoe is het mogelijk dat ik 25 jaar geleden in 1u38 naar de top geracet ben? Nu moet ik nog de ruim 6,5 km over de kale vlakte naar de top. Inmiddels al ruim 2 liter sportvoeding verbruikt en aan mijn vierde fruitreep bezig. Direct maar mijn regenjack weer aan voor het laatste stuk. Net zoals maandag valt dit stuk enorm mee. Door de zuidenwind krijg je toch soms een "zetje in de rug". Tot de laatste 2 km met 9 en 11% "nog 1 tandje over" kunnen fietsen. Ik voel me goed, nergens een pijntje en de benen doen hun werk. De top bereikt in 2u40.

Stempel halen in het winkeltje. Even uit de wind. Ik schat de temperatuur op ca. 4 graden en de windkracht 7. Even nog wat eten en dan nu de lange afdaling naar Sault over ruim 26 km. De laatste klim doe ik op gelletjes en water.

In Sault mijn laatste stempel gehaald. Ik word direct door Amerikanen aangesproken. "3 times a day. My husband did it once. Ian, come here. This guy etc...". ben je zo weer 10 minuten verder. Wel leuk natuurlijk, die aanspraak. Ik heb tijd genoeg en ondertussen neem ik mijn laatste fruitreep en vul mijn bidon.

Derde klim

Om 14u35 vertrek ik voor de laatste klim. Maandag ging die in 2u15 dus ik hoop voor 17u00 de top te bereiken. Het hele stuk is licht windmee en het stijgingspercentage van gemiddeld 4 is goed te doen. Het duurt door de afstand van 20km tot Chalet Reynard alleen lang. Ik voel me super. Genoeg gegeten en gedronken, dus dit gaat lukken. Op naar de laatste keer kale vlakte.

Het begint te donderen en ik heb 50 meter zicht

Ik kan net als de vorige klim op mijn een na kleinste verzet gemakkelijk omhoog, maar het begint te regenen. Bij het bordje 5 km wordt dit stevige regen, bij 4 km slagregen en bij 3 km hagel. Inmiddels rij ik door een waterstroom en aan de kant van de weg spoelt een snelstromende beek. Wat nu? Het begint te donderen en ik heb 50 meter zicht. Er komen nog twee auto's langs gereden en voor de rest is er NIETS daarboven. Nog 2 km en het gedonder houdt op. Ik ben door en door nat, maar ik kan nog stevig doortrappen. Gelukkig ben ik goed blijven eten en drinken! Ik ga het halen. Op het punt 300 meter (ca. 50 meter onder de top) slaat uit het niets de bliksem met een gigantische klap opeens in op de top. Twee minuten later ben ik boven. 2u en 16 minuten. Het is 16u51 en dus vóór 17u00!

Ik kan niet anders dan zo snel mogelijk proberen beneden te komen. Inmiddels ben ik onderkoeld en klappert mijn kaak door de wind in de afdaling en gelukkig kan ik mijn vingers nog goed inknijpen om in de stromende regen te remmen. Bij Chalet Liotard bel ik naar het huisje en vraag ik of ze me willen komen ophalen in Malaucène.

Onderweg stop ik nog vier keer om mijn armen te zwaaien en gevoel in mijn vingers te houden. Echt warmer voelt het nog niet op 1400 meter hoogte. Je kan nog moeilijk nadenken en moet goed bij jezelf blijven. Heel Primitief blijven nadenken. Bocht, been omhoog, remmen, fiets onder controle houden (dat is nog het moeilijkste want je armen bibberen) en er is nog een stevige zijwind. Uiteindelijk finish ik toch veilig om 17u45 in Malaucène. Daar staan Bauke en Arjen met droge kleren! Mijn hartslag is inmiddels weer 66 en na een warme douche ben ik weer helemaal de oude. Het was een prachtige, onvergetelijke dag met een heroïsch slot.

136 km, 68 km klimmen, totaal fietstijd 9u22, 15km/u, totaal tijd 10u38m, 4443 hoogtemeters, min. 5,7 km/u, max. 68,8 km/u, max. hartslag 153, gem hartslag 125. 88,8 kg, 6.345 calorieën verbrand.

mark van rossum cingle stempelkaart Cinglé

 

De volgende dag weer goed hersteld en zelfs geen spierpijn aan overgehouden. Kees, Arjan, Peter, Bauke en Gerard doen op vrijdag hun poging. Van mijn tocht hebben ze in ieder geval opgestoken in winterkleding te vertrekken. Het is zelfs nog een paar graden frisser, maar gelukkig voor hen blijft het de hele dag droog. Allemaal hebben ze op hun eigen manier de tocht beleefd en volbracht.
CONCLUSIE: Een prachtige week met weer dat in Frankrijk kouder en natter was dan in Nederland, maar met 6 nieuwe CINGLÉS.

Mark van Rossum, Cinglé nr. 5984

Dit verhaal is met toestemming van de schrijver overgenomen van markymarktri