Veel fietsgeluk in het nieuwe jaar! Sinds 18 november is de top afgesloten.

KRO KruispuntHet is een zware tocht: 21 kilometer stijgen, met hitte, vliegen en een tegenwind met die soms een kracht bereikt van 300 kilometer per uur. Toch wagen steeds meer mensen een poging de top van Mont Ventoux te halen, met alle gevaren van dien. Wat is toch de mythe die deze kale berg mensen aanzet tot ongekende prestaties?

In jun 2016 vroeg KRO Kruispunt of De Kale Berg kon helpen bij het vinden van mensen die om een bijzondere reden de Ventoux op fietsen. We hebben een paar suggesties gedaan en de oproep via Facebook en Twitter gedeeld. Hierop komen vele reacties en de redactie van Kruispunt heeft toen enkele personen benaderd en een opnamedatum vastgesteld. Het resultaat was zondagavond 25 september laat te zien, maar mocht je het gemist hebben, je kan het ook terugkijken

 Wat ga je zien?

Doodgaan

Bruno Bobbink keert elk jaar terug om zijn overleden vader te eren. Die liet een aantal jaren geleden het leven op de berg bij een ongeluk. De beklimming van de berg is voor Bruno een herdenkingstocht geworden.

Persoonlijke overwinninng

Wouter Eijkman wil aantonen dat hij ondanks de skeletziekte HME-MO deze zware tocht aankan. Samen met een goede vriend begint hij 's ochtends vroeg aan de uitdaging. Hij beweegt wat houteriger dan zijn fietsmaat. Het komt door de ziekte. Hij kan sommige dingen niet, maar fietsen lukt wel. Bovenop de top komt de emotie, de tranen rollen. Weer is de beklimming een persoonlijke overwinning op zijn ziekte.

Kracht

Gijs Flameling is al meer dan 25 keer de berg opgefiets. Hij heeft veel van de kale berg geleerd voor zijn persoonlijke leven. De pensioenadviseur vindt op de Mont Ventoux zijn zelfvertrouwen en kracht terug. Zijn echtgenote en drie kinderen zijn erbij om hem toe te juichen en aan te moedigen.

De uitzending was op zondag 25 september 2016 op NPO en is te zien via deze link.

Bekijk hier de trailer

KRO Kruispunt trailer Ventoux 

Bekijk de volledige reportage: Kruispunt - 25 sep 2016 23:05 - Seizoen 32 Afl. 24 - De mythe van de Mont Ventoux

Verslag: Wilfred Scholten, Camera: Gerrit Albada, Geluid: Nils de Sitter, Montage: Ricardo Maat