Fietshelm beschermt wel degelijk.De NTFU onderstreept de noodzaak van fietshelmen voor racefietsers en mountainbikers. Sinds 2010 voeren de KNWU, NTFU en de stichting Consument en Veiligheid campagne om het gebruik van de fietshelm onder racefietsers en mountainbikers te stimuleren. 

Ook in 2012 krijgt de campagne een vervolg; er vallen teveel onnodige gewonden met ernstig hoofdletsel.

 Van de 3.800 sportieve fietsers die per jaar op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis terechtkomen, moet 17 % behandeld worden voor hoofdletsel. 6 % daarvan heeft zelfs licht tot zwaar hersenletsel. Veiligheid van de sportieve fietser is een onderwerp dat binnen de NTFU veel prioriteit heeft.”Het dragen van een fietshelm verhoogt de veiligheid van de fietser. We kunnen dit niet vaak genoeg benadrukken.” aldus Carolijn Caderius van Veen, communicatie adviseur bij de NTFU. “Doel van de campagne ‘Gebruik je kop, helm op’ is dat wielrenners en mountainbikers altijd met een helm op rijden, dus niet alleen bij toertochten, maar ook tijdens trainingskilometers.”

De functie van een helm
Een fietshelm creëert in de eerste plaats ruimte tussen het hoofd en de grond, waardoor het hoofd grotendeels wordt beschermd tegen open wonden. Daarnaast bevat een helm, die voldoet aan de Europese norm, een polystyrene (piepschuim) schaal die de schedel beschermt tegen de klap bij een val. De krachten die normaal direct op de schedel komen, worden opgevangen door de helm en verdeeld over een groter oppervlak. Dit maakt dat de impact op de schedel veel minder is dan zonder een helm en verkleint daarmee (wetenschappelijk bewezen) de kans op (ernstig) hoofdletsel.

In een recent onderzoek van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (2011) staat: “Volgens de meest recente en beste schatting neemt de kansverhouding tussen wel of geen hoofdletsel met 42% af wanneer op de juiste manier een goede fietshelm gedragen wordt; de kansverhouding tussen wel of geen hersenletsel neemt dan met 53% af.”

Vervolg van de campage
Dit voorjaar zal de campagne ''Gebruik je kop, helm op' worden gelanceerd. Houd voor meer informatie de site van de NTFU in de gaten.

Gezien het belang van dit onderwerp is dit artikel integraal overgenomen van de website van de NTFU.