Zondagavond 1 november werd het parcours van de Ronde van Frankrijk 2021 onthuld. Het was geen verrassing meer, maar nu weten we het zeker: op 7 juli gaan de renners weer de kale berg beklimmen; niet één keer maar twéé keer! De laatste keer dat de kale berg door de Tour werd bezocht was in 2016. 

Etappe 11: Sorgues - Malaucène 199 km

Op woensdag 7 juli 2021 start de 11e etappe van de Ronde van Frankrijk in Sorgues. De eerste beklimming gaat via Sault naar de top, waarna wordt afgedaald naar Malaucène. Via de col de la Madeleine gaat het dan naar Bedoin en dan nogmaals naar de top. De finish ligt in Malaucène. Vóór de eerste beklimming moet ook nog de bijna duizend meter hoge col de la Liguière worden opgereden, 'een zeer vervelende col' volgens 'Diable' Ruud de Bont. En wat te denken van twee keer afdalen naar Malaucène... via de 'Grande Descente', het steilste stuk van deze afdaling: drie kilometer met een hellingspercentage tussen de 10 en 10,9%. En enkele kilometers verderop de Virage Indurain, de S-bocht waar Miguel Indurain in de Tour van 1994 zijn fiets maar ternauwernood op de weg kon houden.

TdF2021 etappe 11 profiel  - Beeld: Tour de FranceTdF2021 etappe 11 profiel - Beeld: Tour de France

Het is de 17de keer dat de Ventoux wordt opgenomen in het rittenschema van de Ronde van Frankrijk. De eerste keer was in 1951; toen werd gestart in Montpellier en werd de Ventoux via de noordkant beklommen. Daarna werd gefinisht in Avignon.

De laatste keer werd de zuidkant beklommen en lag de finish aanvankelijk op de top, maar het liep anders. Vanwege de onstuimige wind eindigde de etappe Montpellier - Mont Ventoux bij Chalet Reynard. De Mont Ventoux moest op de Franse nationale feestdag voor een groot wielerfeest zorgen, maar de weersomstandigheden gooiden dus roet in het eten. Windstoten tot 150 km per uur werden verwacht door météo84. De 'Berg van de wind' deed zijn naam weer eens eer aan. 

‘Tu fais du mal comme la Peste
Mais nous t’aimons, O Roi des Vents.’

‘Je geselt ons genadeloos als de infame pest
Maar we houden van je, O Heerser van de wind.’

– Frédéric Mistral/Rik Wintein

Bekijk etappe 11 van #TDF2021: Sorgues - Malaucène

 

De Tour de France 2021 vindt plaats van zaterdag 26 juni tot en met zondag 18 juli 2021 (de koers is één week vooruitgeplaatst vanwege de Olympische Spelen van Tokyo die uiteindelijk zullen beginnen op 23 juli 2021 in plaats van 24 juli 2020).

Hoe laat passeert de Tour?

Timetable etappe 11 Tour de France 2021 - Beeld: Vaucluse.frTimetable etappe 11 Tour de France 2021 - Beeld: Vaucluse.fr

 

Afluitingen voor gemotoriseerd verkeer

TdF 2021 afsluitingen etappe 11 sorgues malauceneTdF 2021 afsluitingen etappe 11 sorgues malaucene

 

TdF 2021 afsluitingen etappe 11 ventouxTdF 2021 afsluitingen etappe 11 ventoux

Boek nú je accommodatie!

Wil je erbij zijn, boek dan nú je vakantiehuis, gîte, kamer, hotel of camping. Op De Kale Berg vind je een groot aantal accommodaties. Ga naar Logies.

 

Meer informatie:
https://www.letour.fr
https://www.facebook.com/letour
https://twitter.com/letour
https://www.instagram.com/letourdefrance