Tour de la Provence 2020 logo

De 138 km lange derde etappe van de vijfde editie van de Tour de la Provence in 2020 met start in Istres finishte op zaterdag 15 februari op de Mont Ventoux. Niet op de top, maar bij Chalet Reynard. De rit werd gewonnen door Nairo Quintana (Arkéa-Samsic). De Colombiaan reed de laatste kilometers solo naar de finish. Hij sloeg daarmee een dubbelslag, want met zijn overwinning behaalde hij ook de eerste plaats in het algemeen klassement; die stond hij in de slotrit daags daarna niet meer af.

Nairo Quintana wint 3e etappe Tour de la Provence 2020 - Foto: Arkéa-Samsic.Nairo Quintana wint 3e etappe Tour de la Provence 2020 - Foto: Arkéa-Samsic.

Uit de videobeelden uit de livestream, verzorgd door GCN Racing, valt op te maken dat Quintana dit traject aflegde in de recordtijd van 28 minuten en 12 seconden. Het oude record stond op naam van Marco Pantani, die in de Tour de France van 1994 8 seconden meer nodig had. Aangetekend zij wel, dat die rit onder minder gunstige weersomstandigheden werd verreden en dat de renners toen ze aan de Ventoux begonnen al heel wat meer kilometers achter de rug hadden (de etappe was 231 km lang). Bovendien moest Pantani toen nog door naar de top en verder naar Carpentras. En zo zien we maar weer: alles is betrekkelijk.

Wilco Kelderman (Sunweb) kwam als zevende binnen en was daarmee de beste Nederlander. 

In 2016 organiseert de krant La Provence de Tour de la Provence. Tot 2019 maakt het evenement deel uit van de UCI Europe Tour kalender, in categorie 2.1. In 2020 wordt het onderdeel van de UCI ProSeries, het tweede niveau van het internationale wielrennen.
Deze Tour is één van de etappekoersen die in februari in de heuvelachtige regio Provence-Alpes-Côte d'Azur worden georganiseerd. Onder de deelnemers vooral Franse teams, die deze koers zien als een goede voorbereiding op Parijs-Nice in maart.
In 2016 behaalt de Fransman Thomas Voeckler de eerste plaats in het Algemeen Klassement. Winnaars van de andere edities zijn de Australiër Rohan Dennis (2017), de Fransman Alexandre Geniez (2018) en de Spanjaard Gorka Izagirre (2019).