UPDATE Op 19 juni 2024 zal de olympische vlam naar de top van de Ventoux worden gebracht.

VERKEERSSITUATIE
Mont Ventoux: verkeersomstandigheden
De Olympische fakkel estafette vindt plaats van 12.45 uur (vanaf de Tom Simpson stele) tot 13.15 uur (top van de Mont Ventoux).

De top van de Mont Ventoux zal op 18 juni vanaf het eind van de middag ontoegankelijk zijn, omdat de RD 974 vanaf 18.00 uur voor alle gemotoriseerd verkeer wordt afgesloten:

Zuidkant: na toegang tot de Ermitants parkeerplaats (boven Chalet Reynard)
Noordkant: na Chalet Liotard boven Mont Serein.
Op 19 juni is dit weggedeelte alleen toegankelijk voor voetgangers en onder bepaalde voorwaarden ook voor fietsers (zie hieronder). De RD 974 wordt aan het eind van de middag weer volledig geopend, nadat de installaties zijn ontmanteld. Na de festiviteiten zullen gemotoriseerde voertuigen om veiligheidsredenen weer naar beneden mogen zodra de fietsers zijn vertrokken.

Parkeren
De voorkeursparkeerplaatsen zijn als volgt:

Noordzijde: parkeerplaats resort Mont Serein (RD 974)
Zuidkant: Ermitants parkeerplaats (RD 974) gelegen na Chalet Reynard. Zodra deze parkeerplaats vol is, of om veiligheidsredenen, zal de RD 974 zuid worden afgesloten voor gemotoriseerde voertuigen in Saint-Estève uiterlijk om 11:45, net als de RD 164 zodra deze Sault verlaat, voor de klim naar de top.

De volgende parkings zijn vanaf dinsdag 18 juni gesloten voor alle voertuigen:
- Parking Chalet Reynard (gebruikt door de organisatoren)
- Langs de RD 974 tussen Chalet Liotard aan de noordkant en de Ermitants parkeerplaats aan de zuidkant.
- Langs de zuidhelling van RD 974 vanuit Bédoin
- Langs de RD 164 ten oosten van Sault.
Automobilisten worden eraan herinnerd dat ze, nadat ze op de toegestane plaatsen hebben geparkeerd, naar de route van de fakkelestafette moeten lopen, wat betekent dat ze meerdere kilometers moeten afleggen. Het kan sportief zijn!

Advies voor mensen die de fakkel over de top willen zien gaan en met de fiets willen komen

Geef de voorkeur aan de noordelijke toegang via Malaucène, omdat dit de enige mogelijke toegang is tot de Belvédère des Alpes (top). Fietsers moeten uiterlijk om 11:45 uur bij de slagboom van Chalet Liotard zijn.
Zuidkant en oostkant: fietsers moeten hun beklimming vanaf Bédoin of Sault uiterlijk om 10.45 uur beginnen. Zodra je de Simpson stele hebt bereikt (aan de zuidkant), moet je afstappen om verder te gaan naar de top, langs de weg en achter slagbomen.
Advies voor iedereen: kom zo vroeg mogelijk en geef over het algemeen de voorkeur aan toegang vanuit het noorden (via Malaucène).

Verkeerskaart van de Mont Ventoux op 19 juni 2024Verkeerskaart van de Mont Ventoux op 19 juni 2024

Bron: https://www.vaucluse.fr/nos-territoires/le-19-juin-2024-ensemble-portons-la-flamme/mont-ventoux-3659.html


De Olympische Spelen 2024 worden gehouden in Parijs, van 26 juli tot en met 11 augustus. De olympische vlam wordt ontstoken tijdens de openingsceremonie en blijft branden tijdens de gehele duur van de Spelen tot hij tijdens de slotceremonie gedoofd wordt.
Voorafgaand aan de Spelen legt de vlam een lange reis af en de Vaucluse is een van de 65 gebieden die de vlam zal ontvangen. De estafette begint op 8 mei in Marseille en eindigt op 26 juli in Parijs. In elke etappe worden vier steden en drie "opmerkelijke" locaties doorkruist door 100 verkenners die om de 200 meter de vlam doorgeven, van 9u tot 19u15. In totaal zullen bijna 11.000 fakkeldragers de vlam meedragen en daarbij meer dan 400 steden doorkruisen.
In de Vaucluse gaat het om 100 inwoners. Aan het eind van de dag zal de vlam de Pont Saint-Bénézet, vooral bekend onder de naam Pont d'Avignon, bereiken, waar de laatste fakkeldrager van die dag een olympisch 'bassin' (bekken, ketel) zal aansteken.

Voor deze gelegenheid worden er tal van evenementen georganiseerd rond de 7 punten in het departement Vaucluse (4 steden en 3 bezienswaardigheden) waar de beroemde fakkeldragers doorheen zullen komen: Rustrel, Apt, L'Isle-sur-la-Sorgue, Mont-Ventoux, Orange, Sorgues en Avignon.
De doortocht van de Olympische vlam is ook een gelegenheid om van dichtbij kennis te maken met sporters uit de Vaucluse en om hulde te brengen aan het levenswerk van vele alledaagse helden in de Vaucluse.

De route start in Apt om 9 uur en eindigt op Place du Palais-des-Papes in Avignon om 17.45 uur. Om 19.15 uur wordt de schaal aangestoken bij Pont Saint Bénezet.
De etappes in detail:
- 9.00 uur: Les Ocres de Rustrel (Colorado Provençal).
- 9.30 uur: Apt (meer van Rialle en historisch centrum).
- 10.45uur: L'Isle-sur-la-Sorgue (historisch centrum).
- 12.45 uur: Top van de Mont-Ventoux (vertrek 12.45 uur vanaf de Tom Simpson stele - zuidkant). 3 fakkeldragers + collectieve estafette van 24 fietsers.
- 15.15 uur: Orange (historisch centrum en oud theater).
- 16.30 uur: Sorgues (Himalayaanse loopbrug over de Ouvèze in het stadscentrum).
- 17.30 uur: Avignon (Parc des Sports, ringweg en pausenpaleis).
- 19.20 uur: Aansteken van de schaal op de Pont Saint-Bénézet.
Tot slot, om de dag in stijl af te sluiten, wordt er vanaf 21.30 uur een groot gratis concert gegeven door Bob SINCLAR op de parkeerplaats Allées de l'Oulle (Avignon) - met als openingsact om 20.30 uur de lokale DJ en producer MELOKO uit Bedoin.

Zie ook de Agenda voor informaite over afsluitingen en parkeren.