De Olympische vlam zal op woensdag 19 juni 2024 door de Vaucluse trekken © Département de Vaucluse
De Olympische vlam zal op woensdag 19 juni 2024 door de Vaucluse trekken © Département de Vaucluse

Op 19 juni 2024 zal de olympische vlam naar de top van de Ventoux worden gebracht.

De Olympische Spelen 2024 worden gehouden in Parijs, van 26 juli tot en met 11 augustus. De olympische vlam wordt ontstoken tijdens de openingsceremonie en blijft branden tijdens de gehele duur van de Spelen tot hij tijdens de slotceremonie gedoofd wordt.
Voorafgaand aan de Spelen legt de vlam een lange reis af en de Vaucluse is een van de 65 gebieden die de vlam zal ontvangen. De estafette begint op 8 mei in Marseille en eindigt op 26 juli in Parijs. In elke etappe worden vier steden en drie "opmerkelijke" locaties doorkruist door 100 verkenners die om de 200 meter de vlam doorgeven, van 9u tot 19u15. In totaal zullen bijna 11.000 fakkeldragers de vlam meedragen en daarbij meer dan 400 steden doorkruisen.
In de Vaucluse gaat het om 100 inwoners. Aan het eind van de dag zal de vlam de Pont Saint-Bénézet, vooral bekend onder de naam Pont d'Avignon, bereiken, waar de laatste fakkeldrager van die dag een olympisch 'bassin' (bekken, ketel) zal aansteken.

Voor deze gelegenheid worden er tal van evenementen georganiseerd rond de 7 punten in het departement Vaucluse (4 steden en 3 bezienswaardigheden) waar de beroemde fakkeldragers doorheen zullen komen: Rustrel, Apt, L'Isle-sur-la-Sorgue, Mont-Ventoux, Orange, Sorgues en Avignon.
De doortocht van de Olympische vlam is ook een gelegenheid om van dichtbij kennis te maken met sporters uit de Vaucluse en om hulde te brengen aan het levenswerk van vele alledaagse helden in de Vaucluse.

De route start in Apt om 9 uur en eindigt op Place du Palais-des-Papes in Avignon om 17.45 uur. Om 19.15 uur wordt de schaal aangestoken bij Pont Saint Bénezet.
De etappes in detail:
- 9.00 uur: Les Ocres de Rustrel (Colorado Provençal).
- 9.30 uur: Apt (meer van Rialle en historisch centrum).
- 10.45uur: L'Isle-sur-la-Sorgue (historisch centrum).
- 12.45 uur: Top van de Mont-Ventoux (vertrek 12.45 uur vanaf de Tom Simpson stele - zuidkant). 3 fakkeldragers + collectieve estafette van 24 fietsers.
- 15.15 uur: Orange (historisch centrum en oud theater).
- 16.30 uur: Sorgues (Himalayaanse loopbrug over de Ouvèze in het stadscentrum).
- 17.30 uur: Avignon (Parc des Sports, ringweg en pausenpaleis).
- 19.20 uur: Aansteken van de schaal op de Pont Saint-Bénézet.
Tot slot, om de dag in stijl af te sluiten, wordt er vanaf 21.30 uur een groot gratis concert gegeven door Bob SINCLAR op de parkeerplaats Allées de l'Oulle (Avignon) - met als openingsact om 20.30 uur de lokale DJ en producer MELOKO uit Bedoin.

Zie ook de Agenda voor informaite over afsluitingen en parkeren.