Groseau 02Malaucène is het meest gekend als één van de startplaatsen voor de legendarische klim van de Mont Ventoux, maar kan ook met recht en reden terugkijken op een rijk verleden. Op de eerste kilometer van de klim kan je enkele restanten en geklasseerde plaatsen - site à caractère remarquable, sinds de 19e eeuw - hiervan bewonderen: de mooie kapel van de Groseau, het ooit gigantische buitenverblijf van de Pausen gebouwd in de 7e eeuw, de site van de papierfabriek en de zuivere bron van de Groseau, die sinds mensenheugenis Malaucène en alle dorpen van dit Vauclusedal van water voorziet...

Eigenlijk was het plan om deze week een mooie blogpost te maken met meer moois in en om maar ook informatie over Malaucène, maar dat zal voor later zijn.

Onderstaande foto's nam ik in 2011 (!) en is het een fijne terugblik op dit mooie stukje Malaucène. Na die eerste kilometers, kom je namelijk terug op het grondgebied van Beaumont-du-Ventoux.

Le Groseau - Foto: Dina VercruyssenLe Groseau - Foto: Dina Vercruyssen

 

Le Groseau - Foto: Dina VercruyssenLe Groseau - Foto: Dina Vercruyssen

En eentje uit 2015 - fijn terugblikken - want we komen er zo graag om af te koelen en te relaxen dat we er nog amper foto's nemen (shame on us!):

Le Groseau - Foto: Dina VercruyssenLe Groseau - Foto: Dina Vercruyssen

Op dit moment is er iets anders brandend actueel en o zo belangrijk voor al wie houdt van de klim van de Ventoux en/of deze mooie oude sites en de prachtige Provençaalse landschappen.

Jarenlang werd er gedebatteerd, gespeculeerd en gediscussieerd over wat er met die sites op de klim van de Mont Ventoux zou gebeuren: worden het megaprojecten, zijn er Chinese investeerders, komt er een golfterrein, plannen ze moderne constructies, wordt het natuurgebied,wordt het verder beschermd, ...?!

Op 19 december jl werd een 'enquête' voor de Malaucèniens gestart; de nieuwe plannen werden die dag door het gemeentebestuur uit de doeken gedaan:
een luxehotel met 80 kamers en 25 appartementen op de site van de papeterie, samen met 50 villa's (ter investering van het hotel) naast de kapel van de Groseau.

...een luxehotel met 80 kamers, 25 appartementen en 50 villa's naast de kapel van de Groseau

Deze volksraadpleging werd weliswaar geafficheerd maar blijkt dat er toch bijzonder weinig mensen dit effectief lezen of weten wat er gaande is.

Op deze geklasseerde plaatsen kan je natuurlijk niet zomaar gaan bouwen en dus had iedereen tot morgen (17 januari) de tijd zijn 'mening' te geven, zijn oor te luisteren of bezwaren neer te leggen. Wegens enig protest is de periode van deze volksraadpleging ter herbestemming van de sites ondertussen uitgebreid tot 20 februari.

Een dergelijk discours tijdens deze (drukke) tijd van het jaar voeren, zonder de gehele bevolking van Malaucène, de inwoners van de omliggende dorpen of bij uitbreiding van de hele Vaucluse te informeren, is dat mogelijk?

Wij hebben er onze eigen bedenkingen en pro's/contra's bij en vinden het bijzonder moeilijk om te oordelen, temeer omdat niet alle informatie zomaar prijsgegeven wordt en het dus nog redelijk flou kijken is. Het wordt beschreven als het gat in de markt, maar is het dat wel?

 

maison malaucene thumbDina Vercruyssen en haar man Guy zijn de trotse eigenaars van twee dorpswoningen pal in het centrum van Malaucène en een B&B in Beaumont-du-Ventoux. Dina schrijft over de dorpjes en het leven in de streek rond de Mont Ventoux: Mon Pays Ventoux.
Meer blogs op monpaysventoux.blogspot.nl