We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

Tour de France etappe 11: waarom 2 keer afdalen?

Verheugend nieuws voor wielersportliefhebbers en Ventoux-fans helemaal: de kale berg wordt na vijf jaar weer eens opgenomen in het rittenschema van de Tour de France. Niet één, maar twéé keer moeten de wielrenners de Ventoux op. Eerst via Sault, 'de klim die m'n schoonmoeder zelfs kan doen' en dan nóg een keer, via Bedoin. Beide keren wordt afgedaald naar Malaucène en daar ligt ook de eindstreep. Wat hiervan te denken?

Op 18 juli 1995 kwam Fabio Casartelli op 24-jarige leeftijd om het leven bij een valpartij in de 15e etappe van de Tour de France tijdens de afdaling van de Col de Portet d'Aspet. Achter Casartelli vonden nog meer valpartijen plaats; Dante Rezze reed het ravijn in en brak een been en Dirk Baldinger brak zijn heup. (bron: Wikipedia). De Belgische wielrenner Wouter Weylandt (26) kwam tijdens de derde etappe in de Ronde van Italië van 2011 om het leven bij een zware valpartij in de afdaling van de Passa del Bocco. Beter liep het af met Wim van Est - "Zeventig meter viel ik diep. M’n hart stond stil, maar m’n Pontiac liep." - op 17 juli 1951 tijdens de dertiende etappe van de Ronde van Frankrijk. Hij belandde tijdens de afdaling van de Col d'Aubisque in een ravijn.
Dus waarom de renners twee keer deze lange en niet ongevaarlijke afdaling laten maken en bovendien ook nog aan de voet laten finishen? Is dat niet vragen om ongelukken? Op het steilste stuk van deze afdaling, drie kilometer met een hellingspercentage tussen de 10 en 10,9%, bekend als de 'Grande Descente', kun je snelheden behalen boven de 100 kim per uur. En enkele kilometers verderop is de Virage Indurain, de S-bocht waar Miguel Indurain in de Tour de France van 1994 zijn fiets maar ternauwernood op de weg kon houden. Twee keer afdalen naar Malaucène, dus dubbele kansen om uit de bocht te vliegen. 

Alternatief: trek de eindstreep op de top van de Ventoux. De top wordt nu verbouwd en de werkzaamheden zullen op tijd klaar zijn om de Tour de France te ontvangen. Trek daar dan de streep. Dit kan na één beklimming of twee beklimmingen. Laat de renners daarna afdalen naar Malaucène, maar buiten de wedstrijd. De beslissing valt op de top.

WAT VIND JIJ? DOE MEE AAN DE POLL op Facebook of Twitter.

 Etape 11 / Stage 11 🚩 Sorgues - Malaucène 🏁 199 km #TDF2021 - Beeld: Tour de France

 

Bekijk etappe 11 van #TDF2021: Sorgues - Malaucène