container Ventoux web 2UPDATE: In 2020 is de klim vanaf Malaucène ook voorzien van afvalbakken. Het is vele mensen al jaren een doorn in het oog: de vervuiling van de Ventoux. Fietsers - maar zij niet alleen - gooien achteloos hun afval op de weg in plaats van het zelf mee te nemen en ergens in een afvalbak te dumpen. Het excuus dat er geen afvalbakken langs de weg staan slaat natuurlijk nergens op, maar dat excuus is er sinds vandaag niet meer. Sinds dinsdag 3 juli 2018 kunnen fietsers die vanaf Bédoin de Mont Ventoux beklimmen hun afval deponeren in specifieke containers die langs de weg zijn geïnstalleerd.

Afvalcontainers op de Ventoux. Blijft de berg nu schoon? Foto: Ventoux Magazine.Afvalcontainers op de Ventoux. Blijft de berg nu schoon? Foto: Ventoux Magazine.

Het gaat om vijf containers: vier op het gedeelte tussen de haarspeldbocht na Saint-Estève en Chalet Reynard (het bos). De vijfde vind je vlak na Chalet Reynard, vier kilometer voor de top van de Mont Ventoux. In de omgeving van de kale berg staan al afvalbakken.
Om de circa vier kilometer kan je dus een container tegenkomen en deze zijn zodanig geplaatst dat je afval er zo in kan gooien. Hoe dat met papieren wikkels gaat valt nog te bezien, maar lukt het je niet om die erin gooien... stop ze dan terug in je achterzak! Gaat zeker lukken...
De afvalbakken worden met borden aangekondigd en blijven staan tot half november. Natuurlijk zijn deze containers niet voorbehouden voor het exclusieve gebruik van fietsers. Wandelaars en andere bezoekers van de Reus van de Provence worden ook uitgenodigd om ze te gebruiken en zo dit kwetsbare gebied te behouden.

Bron: Ventoux Magazine

In 2020 is de klim vanaf Malaucène ook voorzien van afvalbakken.