genieten en fietsen op en rond de Mont Ventoux-640

Onlangs verscheen de reisgids Genieten en Fietsen op en rond de Mont Ventoux

Al sinds 2002 is De kale berg hét boek voor iedereen die de Mont Ventoux wil beklimmen. Per fiets, op skeelers, op loopschoenen of anderszins, alleen of met een groep. Bert Wagendorp, auteur van Ventoux, noemt het 'De bijbel van elke Ventouxbedwinger'. Het is dus vooral een boek voor fietsers. In maart 2024 verscheen de 14e druk, die uitgebreid en volledig geactualiseerd is. 

Een heel ander boek is Genieten en Fietsen op en rond de Mont Ventoux. Het heeft een wat groter formaat en heeft bijna dezelfde omvang als De kale berg. Het verscheen onlangs bij de Belgische uitgeverij Lannoo. Ook dit boek heeft - net als De kale berg - twee auteurs: gepensioneerd sportchirurg Toon Claes en B&B-eigenaar Dina Vercruyssen. Claes is ook bekend als bezieler van de beweegcampagne Mon Ventoux en beklom de berg al meer dan honderd keer. Dina Vercruyssen schreef in het verleden een aantal blogs voor De Kale Berg.

Het boek dat zij samen schreven is een toeristische reisgids voor de Mont Ventoux en omgeving. Vooral dus een gids om de prachtige regio te ontdekken. De gids bevat een enorme hoeveelheid foto's en toeristische tips. En veel wetenswaardigeheden... over elk dorp of gehucht valt wel iets te vertellen. Over de berlingots van Carpentras - de harde felgekleurde snoepjes met witte streepjes, het aspergefeest in Mormoiron, het feest van de kers in Venasque, het feest van de ezels in Pernes-les-Fontaines, dé kaaswinkel van Vaison-la-Romaine en allerlei wijnfeesten in diverse dorpen. Als je daarin geïnteresseerd bent is dit jouw gids.

Maar het gaat ook over fietsen. De drie beklimmingen van de Ventoux worden natuurlijk beschreven en twee pagina's met de mooiste fietsroutes rond het Ventoux-massief. Verder een overzicht met honderd fietsritten over cols in de omgeving onder de naam 'Challenge Ventoux Club 100'. Wat dit inhoudt behalve het fietsen van al die routes wordt niet duidelijk gemaakt.

Genieten en Fietsen op en rond de Mont Ventoux is een rijk geillustreede reisgids voor toeristen die vooral veel willen ontdekken, genieten en proeven. Zeker de moeite waard als je langer en vaker je vakantie doorbrengt in de Vaucluse.
De actieve fietser heeft meer aan het boek De kale berg - Op en over de Mont Ventoux. Ook hierin vind je veel informatie over de geschiedenis, de streek, de dorpjes enzovoort, maar wel veel minder foto's. De nadruk ligt echt op het fietsen; niet voor niets wordt dit boek 'De bijbel van elke Ventouxbedwinger' genoemd.

Beide boeken zijn verkrijgbaar in de boekhandel en te bestellen bij o.a. Bol.com.

Genieten en Fietsen op en rond de Mont Ventoux
Ontdekken - Proeven - Bewegen
Toon Claes & DIna Vercruyssen
1e druk 2024
Lannoo
306 pagina's - €36,99

De kale berg
Op en over de Mont Ventoux
Lex Reurings & Willem Janssen Steenberg
1e druk 2002, 14e herziene en uitgebreide druk 2024
De Bezige Bij
312 pagina's - €27,50