UPDATE Kies een nieuwe naam voor "mietjeskant"
UPDATE 'Mietje' mag niet meer in België.
De klim vanaf Sault staat bij insiders bekend als de 'mietjeskant'. Dit is een niet zo fraaie benaming om aan te geven dat deze klim minder zwaar is dan de beklimmingen vanuit Bedoin en Malaucène. "Hier kan m'n schoonmoeder nog wel omhoog!".

Over de hele klim - tot Chalet Reynard - is het gemiddelde stijgingspercentage slechts 4,4%.Over de hele klim - tot Chalet Reynard - is het gemiddelde stijgingspercentage slechts 4,4%.

En inderdaad, vergeleken bij de beklimmingen vanuit Bedoin en Malaucène is die vanuit Sault 'een eitje'. Tot Chalet Reynard dan, want daarna volg je het laatste deel van de klim vanuit Bedoin door het maanlandschap.

De benaming 'mietjeskant' roept bij sommige lezers enigszins verontwaardigde reacties op. De algehele teneur is dat iedereen die de top op eigen kracht heeft bereikt, vanaf welke kant dan ook, respect verdient. Hem of haar een mietje noemen is volkomen onterecht. Waar de term vandaan komt en wie hem heeft bedacht is niet bekend. Wij houden ons aanbevolen voor een betere, niet denigrerende, benaming, die wel aanduidt dat deze klim (totaan Chalet Reynard) minder zwaar is dan de andere twee beklimmingen. Stuur je suggestie via Contact.

UPDATE 1 oktober 2014: Op 3 augustus 2014 is er, op initiatief van de gewezen Belgische minister van gelijke kansen, een nieuwe wet ter bestrijding van seksisme in werking getreden. Iemand minachten of belachelijk maken om zijn of haar geslacht, is nu strafbaar. Wie bijvoorbeeld nog "wat een mietje!" zegt, riskeert een celstraf van een maand tot een jaar en een boete tot 1.000 euro. 

Wat staat er in de Anti-Seksisme Gebruiksaanwijzing over 'mietje'?

Tekst over 'mietje' in de Anti-Seksisme GebruiksaanwijzingTekst over 'mietje' in de Anti-Seksisme Gebruiksaanwijzing

Commentaar De Kale Berg: Bij een fietser die de Mont Ventoux vanaf Sault beklimt zien wij niet direct een vader die strijdt voor de voogdij over zijn kinderen. Dus de benaming 'mietjeskant' lijkt ons volgens de Gebruiksaanwijzing niet strafbaar. Dit neemt niet weg dat we nog altijd op zoek zijn naar een alternatieve, niet-discriminerende, naam voor de beklimming langs deze minder moeilijke kant.

Bij De Kale Berg gaan we ervan uit dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn en dat we elkaar respecteren.

 

Reacties:

Marco: Wij noemen de beklimming vanuit sault 'de lange kant'. Omdat het nu eenmaal de meeste kilometers zijn. Volgens mij is dit ook een mooi alternatief voor de benaming 'mietjeskant', want je geeft er indirect mee aan dat je meer kilometers nodig hebt om dezelfde hoogte te bereiken...