ChatGPT... het is haast onmogelijk dat je er nog niet van hebt gehoord. 

Wat is ChatGPT? Aan wie kunnen we dat beter vragen dan aan ChatGPT zelf...

ChatGPT is een taalmodel ontwikkeld door OpenAI dat gebruikmaakt van machine learning-algoritmen om menselijk aandoende tekstreacties te genereren. Het is getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens en kan antwoorden geven op vragen, meedoen aan gesprekken, tekst aanvullen en nog veel meer.

AI staat voor Artificial Intelligence oftewel Kunstmatige Intelligentie. Grote kans dat je wel eens met een chatbot hebt gecommuniceerd van een online klantenservice van bijvoorbeeld Ziggo, KPN, een verzekeringsmaatschappij. Die kan eenvoudige vragen beantwoorden maar ChatGPT is tot veel meer in staat. Opvallend is het natuurlijke taalgebruik in de antwoorden die je krijgt op je vragen en de manier waarop die antwoorden op je scherm verschijnen. De tekst lijkt namelijk te worden uitgetypt terwijl je die zit te lezen, alsof een echt mens jou live aan het beantwoorden is. En het is verbluffend wat hij allemaal kan. Type de opdracht "Schrijf een essay over klimaatverandering in de stijl van Gerard van het Reve" en er verschijnt een genuanceerde beschouwing over deze actuele kwestie. Hij kan ook een tekst herschrijven, een samenvatting maken, een uitleg geven over een bepaald onderwerp, een sollicitatiebrief schrijven en nog veel meer. Geen wonder dat het gratis speeltje bijzonder in trek is bij scholieren en studenten. 

Maar hoe betrouwbaar is de output van ChatGPT? Hij is goed in fantaseren... Vraag hem een scenario te schrijven voor een film met als basis bepaalde ingrediënten en je krijgt vast iets moois. Maar hoe zit het met de feitelijke kennis van ChatGPT? Klopt het wel wat ie zegt? Tijd voor een test... Wat weet de chatbot over de Mont Ventoux, de kale berg...

Vertel iets over de Mont Ventoux 

De Mont Ventoux is een berg in de Provence regio in Zuid-Frankrijk. Het is bekend om zijn uitdagende en iconische status in de Tour de France wielrennerij. De berg heeft een hoogte van 1912 meter en staat bekend om zijn indrukwekkende landschappen en uitdagende klim. Omdat de Mont Ventoux een van de moeilijkste beklimmingen is in de Tour de France, wordt het beschouwd als een belangrijke test voor wielrenners.

Niet slecht... Volgende vraag:

Waarvan is de Mont Ventoux bekend?

De Mont Ventoux is bekend om zijn uitdagende klim in de Tour de France wielrennerij en zijn iconische status als een van de moeilijkste beklimmingen in de race. Het wordt beschouwd als een belangrijke test voor wielrenners en staat bekend om zijn indrukwekkende landschappen.

Hmmm... jammer dat hij niet het maanlandschap noemt of de dood van Tom Simpson. Maar fout is het niet. 

En nu de ultieme test:

Geef een samenvatting van de inhoud van het boek ‘De kale berg”

Het boek "De kale berg" is een werk van auteur John Vaillant en beschrijft de conflict tussen de Russische overheid en de Tibetaanse geitenjagers in het Altai-gebergte aan de grens van Mongolië, Rusland, Kazachstan en China. Het verhaal volgt een speciale politie-eenheid die wordt ingezet om de geitenjagers te arresteren, die beschuldigd worden van de verwoestingen van de natuurlijke hulpbronnen in het gebied. Naarmate de operatie vordert, ontdekken de politieagenten echter dat er meer speelt dan ze aanvankelijk dachten, en dat ze zich in een complex en gevaarlijk conflict bevinden. Het boek onderzoekt de culturele, politieke en milieukwesties die een rol spelen in dit conflict en hoe deze invloed hebben op de betrokken partijen.

Huh??! De Amerikaans-Canadese schrijver John Vaillant heeft volgens Wikipedia een paar boeken geschreven, maar voor zover ik kan nagaan niet over Tibetaanse geitenjagers op de kale berg.
Ik ga het wat specifieker vragen:

Geef een samenvatting van de inhoud van het boek ‘De kale berg” - Op en over de Mont Ventoux” van Lex Reurings en Willem Jansen Steenberg

"De kale berg" is een boek over de Mont Ventoux, een berg in de Provence in Frankrijk. Het boek beschrijft de ervaringen van de auteurs Lex Reurings en Willem Jansen Steenberg op en over de berg, waaronder hun beklimmingen en wandelingen, en verkent tegelijkertijd de geschiedenis, cultuur en natuur van de omgeving. Het boek geeft een persoonlijke en unieke kijk op de Mont Ventoux en is zowel voor liefhebbers van wandelen en fietsen als voor geïnteresseerden in geschiedenis en cultuur een aanrader.

Kijk... met dit antwoord revancheert ChatGPT zich prima. 

Nog even gevraagd of de chatbot nog andere Nederlandstalige boeken over de Mont Ventoux kent. Ja hoor...

Er zijn meerdere Nederlandstalige boeken die beschikbaar zijn over de Mont Ventoux. Hier zijn enkele voorbeelden:
  • "De Mont Ventoux - Vanuit een fietsersperspectief" van Jan Janssen. Dit boek beschrijft zijn ervaringen tijdens zijn beklimmingen van de berg en geeft informatie over de geschiedenis en geografie van de Mont Ventoux.
  • "Mont Ventoux - De kale berg" van Jelle Wallays. Dit boek beschrijft de geschiedenis van de Mont Ventoux en hoe de berg een belangrijke rol speelt in de Tour de France.
  • "Ventoux - De kale berg" van Simon Warren. Dit boek beschrijft de geschiedenis van de Mont Ventoux en geeft informatie over de geografie en geologie van de berg.
  • "Op de berg Ventoux" van Peter van der Krogt. Dit boek beschrijft de geschiedenis van de Mont Ventoux en hoe de berg een belangrijke rol speelt in de Tour de France.
  • "Wandelen op de Mont Ventoux" van Janneke Verdonk. Dit boek biedt informatie over wandelroutes rondom de Mont Ventoux en geeft informatie over de flora en fauna van de berg.
Houd er wel rekening mee dat deze boeken niet allemaal specifiek over de kale berg gaan, sommige gaan over de beklimmingen vanuit een fietsers perspectief of wandelmogelijkheden in de omgeving van de Mont Ventoux.

Hier gaat iets gruwelijk fout. Voor zover ik kan nagaan heeft geen van de vijf hierboven genoemde auteurs iets geschreven over de Mont Ventoux. De scholieren zijn gewaarschuwd: nooit zomaar iets klakkeloos overnemen van ChatGPT.

Nóg een test

Eens even kijken of ChatGPT dit weet:

Welk verzet heb ik nodig om de Mont Ventoux op te fietsen?

Om de Mont Ventoux op te fietsen, hangt het verzet af van verschillende factoren, zoals uw conditie, ervaring en de fiets die u gebruikt. Het is aan te raden om te beginnen met een verzet van 34-28 of 36-28. Dit geeft u de nodige versnellingen om de klim aan te kunnen, terwijl u nog steeds controle over de fiets heeft. Het is ook belangrijk om in een rustig tempo te blijven fietsen en pauzes te nemen indien nodig. Veel plezier met uw rit!
Dus ga de uitdaging aan, Laat de Mont Ventoux je inspireren. Want de berg die zo hoog en stil is, Kan je laten voelen dat de hemel de limiet is.

Niet slecht... maar als je een gedegen antwoord op deze vraag zoekt, dan kun je dat beter vragen aan onze spcialist Sjef: Welk verzet op de Ventoux?

Eindoordeel: Tot nu toe zijn de teksten op de website De Kale Berg door mensen geschreven, de meeste door mijzelf. ChatGPT zal verder worden ontwikkeld en zal zeker een grote rol gaan spelen bij o.a. het samenstellen van teksten. Voor mij blijft het zelf schrijven van tekst toch het leukst, al dan niet met behulp van ChatGPT.

Update / aanvulling

We kennen allemaal het gedicht Mont Ventox van Jan Kal, maar kan ChatGPT ook dichten? Ja hoor...

Schrijf een gedicht over de Mont Ventoux

De Mont Ventoux, zo hoog en stil,
Een berg die reikt naar de hemel.
Een uitdaging voor elke wielrenner,
Een test van kracht en doorzettingsvermogen.
De top lijkt uit het zicht te zijn,
Maar door te blijven trappen, kom je er wel.
De wind huilt om je heen,
Maar het uitzicht zal je hart doen gloeien.
Als je eenmaal de top bereikt,
Zul je de glorie van de berg voelen.
Een overwinning van lichaam en geest,
Die je voor altijd bij zal blijven.

 

Een schilderij van de Ventoux in de stijl van Salvador Dalí

Een andere AI toepassing van OpenAI is DALL·E. Onze vriend ChatGPT legt uit wat dat is:

Een kunstmatige intelligentie ontwikkeld door OpenAI die afbeeldingen kan genereren aan de hand van tekstuele beschrijvingen. Het is een state-of-the-art generatieve model dat gebruikmaakt van een versie van GPT-3 met 12 miljard parameters om 2D-afbeeldingen te genereren op basis van tekstuele beschrijvingen, zoals "een kat met drie poten die op een hoverboard rijdt en tegelijkertijd een lollypop vasthoudt."

Ook met deze tool kun je gratis aan de slag en als je er mee begint blijf je bezig. 
Zo heb ik gevraagd om een schilderij van de Mont Ventoux in de stijl van Salvador Dalí. Het resultaat is niet 1, maar 4 verschillende composities met de Mont Ventoux geschilderd in de stijl van de beroemde Spaanse schilder. Hier één van die vier creaties:

De Mont Ventoux in de stijl van Salvador Dalí. Afbeelding: DALL-E | OpenAI.De Mont Ventoux in de stijl van Salvador Dalí. Afbeelding: DALL-E | OpenAI.

Je kan van de gegenereerde afbeeldingen ook weer varaties opvragen. Een variatie van de afbeelding hierboven:

De Mont Ventoux in de stijl van Salvador Dalí. Afbeelding: DALL-E | OpenAI.De Mont Ventoux in de stijl van Salvador Dalí. Afbeelding: DALL-E | OpenAI.

 

Nou, doe er dan ook maar een paar in de stijl van Gustav Klimt, de schilder die vooral bekend is van het gebruik van bladgoud. 

De Mont Ventoux in de stijl van Gustav Klimt. Afbeelding: DALL-E | OpenAI.De Mont Ventoux in de stijl van Gustav Klimt. Afbeelding: DALL-E | OpenAI.

Wil je de Mont Ventoux zien in de stijl van Van Gogh, Rembrandt, Cézanne, Picasso... Leef je uit! Ook is het mogelijk zelf een afbeelding te uploaden.