Waarschuwingsbord gevaarlijke afdaling. Foto: Ventounissimo.
Waarschuwingsbord gevaarlijke afdaling. Foto: Ventounissimo.

Het departement heeft zojuist twaalf borden geplaatst om fietsers te herinneren aan de gevaren van te hard rijden tijdens de afdaling van de Reus van de Provence. 

Vorig jaar beklommen 134.000 fietsers de Mont Ventoux. 
De beklimming van de Mont Ventoux is een fysieke prestatie die populair is bij ervaren fietsers, maar ook bij steeds meer fans van elektrische fietsen. De afdaling is een tweede etappe die, met de vermoeidheid die gepaard gaat met hoge snelheid, extreem gevaarlijk kan worden.

Om deze reden heeft de afdeling een specifiek bord gemaakt dat je aanmoedigt om je snelheid tijdens de afdaling te beheersen. Deze twaalf panelen, die het grafische symbool van de Mont Ventoux tonen voor een betere herkenning, zijn geplaatst op de drie afdalingen:

  • 5 panelen aan de RD 974 Noordzijde (Malauceen)
  • 5 panelen aan de RD 974 zuidzijde (Bedoin)
  • 2 panelen aan de RD 164 oostzijde (Sault)

Doel: het aantal ongevallen met fietsen terugdringen. Tussen 2007 en 2022 vonden er inderdaad 62 ongevallen plaats op de drie toegangswegen tot de Ventoux, waarbij niet minder dan vier doden en tientallen zwaargewonden vielen.

Twee plaatsen zijn bijzonder gevaarlijk. Aan de noordkant is dit de bocht bij de Combe des Roches Hautes voor aankomst in Le Groseau in de gemeente Malaucène: het is een scherpe haarspeldbocht na een lange afdaling zonder bocht. Sinds 2007 zijn daar elf ongevallen geregistreerd, waaronder één dodelijk ongeval. Een ander gevaarlijk deel van het parcours staat bekend als "de zeven bochten", gelegen tussen Chalet Reynard en Sainte-Colombe.

Bewustmaking van e-bikers

Deze bewegwijzering is ook gericht op een nieuwe categorie fietsers die gebruik maken van elektrische fietsen, die niet altijd op de hoogte zijn van de veiligheidsregels. Met elektrische fietsen kunnen vaak onervaren mensen de Reus van de Provence aan. Voor deze zwaardere elektrische fietsen blijft de kwestie van snelheid van het grootste belang.

Met jaarlijks meer dan 130.000 fietsers zullen deze nieuwe borden niet te veel zijn om alle weggebruikers, en in het bijzonder tweewielers, aan te moedigen uiterst voorzichtig te blijven.

Bron: Vaucluse.fr