AED thumbOp de dag dat bekend werd gemaakt dat een Belgische fietser op de Ventoux overleed aan een hartstilstand kunnen we ook melden dat er sinds 23 september vorig jaar een AED aan de muur van het witte gebouw op de top van de Mont Ventoux hangt. Een Automatische Externe Defibrillator is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. De AED werd naar boven gefietst door John Jansen tijdens zijn Alpentocht-beklimming voor CliniClowns.

Iedereen mag een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en oefenen tijdens een reanimatiecursus, zo lezen we op de website van de Hartstichting.


"Rotaid™ AED Cabinets heeft dit samen met ons mogelijk gemaakt", vertelt Roderick Oudemans van Alpentocht aan De Kale Berg. "Drie jaar lang heb wij het evenement Alpentocht georganiseerd op de Ventoux. Dit jaar maken we een uitstapje naar de Galabier, maar voordat we voor nu afscheid hebben genomen hebben we samen met Rotaid AED Cabinets de veiligheid willen vergroten op de Ventoux. Hiervan hebben wij een filmpje laten maken. De kast is aangesloten op het stroomnetwerk zodat de warmte-elementen de AED op temperatuur kunnen houden als het koud is. Na drie jaar welkom te zijn geweest op de Ventoux vonden wij het een mooie gift om dit mogelijk te maken."

Op 7 september 2019 gaat de Alpentocht naar een andere berg: de Galibier.

De AED op de top van de VentouxDe AED op de top van de Ventoux

De AED hangt op ca 5 meter links van het winkeltje.


YOUTUBE PLAATST COOKIES. JE KAN ZE UITSCHAKELEN IN JE BROWSER.

Links leverancier AED kast: John Janssen van ROTAID AED CABINETS.  Midden Leverancier AED: Kevin Retàilleau van D+ Services uit Les Sorinières. Rechts: Luc Reynard Burgemeester Bedoin.Links leverancier AED kast: John Janssen van ROTAID AED CABINETS. Midden Leverancier AED: Kevin Retàilleau van D+ Services uit Les Sorinières. Rechts: Luc Reynard Burgemeester Bedoin.

Ook  bij Chalet Reynard en Mont Serein is een AED.

Tevens zijn er AED's in Malaucène (gemeentehuis) en in Bedoin: bij het Office de Tourisme, het gemeentehuis en bij het gemeentelijk zwembad (bij camping 'La Pinède').

Overzicht AED's Bedoin