logoMet Een nacht op de Kale Berg wordt doorgaans N. Rimski-Korsakovs symfonisch gedicht uit 1886 bedoeld, waarin Rimski-Korsakov zich voor een belangrijk deel heeft gebaseerd op compositorische schetsen voor een tot dan toe onvoltooid werk van de Russische componist Modest Moessorgski (1839-1881). (Wikipedia) Heeft dit muziekstuk iets met de Mont Ventoux te maken, vraag je je misschien af? Nee, het gaat over een andere kale berg, de Triglav bij Kiew.

Volgens de Russische folklore komen op St. Jan's avond (23 juni) Tchernobog (Satan) en zijn heksen, tovenaars en kwade geesten bij elkaar op de Kale Berg voor een avondje pret maken. 24 juni is de geboortedag van Johannes de Doper. Volgens overlevering zou de avond ervoor er een van magie zijn. Op 23 juni viert men in Europa de "langste dag", bekend als de "midzomer avond". In verschillende landen wordt er de hele nacht om vreugdevuren gedanst. (bron)
Zo ook in Frankrijk, o.a. op de top van de Ventoux. Er is een broederschap die de traditie van het Sint-Jansfeest voortzet: Confrérie des Mainteneurs de Saint-Jean en Vaucluse. Meer informatie op hun website.

  • 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg
  • 05.jpg
  • logo.jpg

Terug naar Een nacht op de Kale Berg. Zondag 20 november is er een documentaire over het orkeststuk Nacht op de kale berg (1867) van Modest Moessorgski op Nederland 2 om 13.00 uur. Hans Haffmans bezoekt verschillende mensen die elk op eigen wijze dit stuk interpreteren. Zo gaat hij in Oostenrijk langs bas Robert Holl, die het over het typisch 'Russische' van Moessorgski's muziek heeft. Dirigent James Gaffigan vertelt gedetailleerd over het stuk zelf, kunststhistorica Tessel Bauduin benadrukt de 'duistere' kant van het verhaal van het stuk aan de hand van schilderijen van tijdgenoten. Musicoloog Marcel Zwitser legt vervolgens uit waarom hij nooit voor zijn plezier naar dit stuk luistert. 

NTR Podium zondag 20 november Ned 2 13.00 uur

Nacht op de kale berg op YouTube