We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

Verzettentabellen

Verzettentabellen voor de kale berg
Ik heb drie, volledig herziene, tabellen opgesteld.

  • De eerste is specifiek voor racefietsen (krom of recht stuur) met bandenmaat 23-622. Deze hebben een wielomtrek van 209,5 cm.
  • De tweede tabel is bedoeld voor mountainbikes met slicks in de maat 35-559, wielomtrek 195,5 cm.
  • Nieuw is de tabel voor hybride fietsen, waarop zeer uiteenlopende bandenmaten worden gemonteerd. Voor de tabel ga ik uit van een gemiddelde maat: 37-622, omtrek: 217 cm. Deze tabel is ook geschikt als richtlijn voor mountainbikes met dezelfde maat wielen en wegbanden, de zg. twentyniners.

Ik ben steeds uitgegaan van een trapfrequentie van 80 t/min. Ben je meer een stamper, bijv. 60 t/min, dan vermenigvuldig je de snelheid met 0.75.
In de linker kolom zoek je de verwachte gemiddelde snelheid. In de bovenste rij kies je het te gebruiken kettingblad vóór. Op het kruispunt vind je als uitkomst het benodigde aantal tanden van de cassette. Monteer zonodig een andere cassette. Meestal kun je ook losse kransjes met tussenringen (spacers) krijgen. Ook kettingbladen zijn in andere groottes te krijgen. Rijd niet met een te korte ketting; zet er een paar schakels tussen, dat rijdt lichter.