bruine toren 200Met ingang van 7 juli 2016 heeft de kale berg weer een weerstation. De meteorologische data worden elke 2 minuten ververst en via internet aan iedereen beschikbaar gesteld. Je kan dan 'beneden' zien hoe koud het op dit moment 'boven' is en hoe hard de mistral door het maanlandschap raast. Tegen de tijd dat je dan op de top aankomt kan het weer natuurlijk anders zijn, dus de weersverwachting in de gaten houden blijft noodzakelijk. 

Sinds 1968, toen het oude meteorologisch waarnemingsstation werd gesloten, zijn er geen metingen meer verricht op de Ventoux.

Geconfronteerd met dit gebrek aan betrouwbare informatie over het weer en het klimaat, heeft de non-profit organisatie Infoclimat een weerstation op de top van de Mont Ventoux geïnstalleerd. Dit weerstation zal in real time alle verzamelde data communiceren op de websites http://infoclimat.fr/ventoux en http://meteoventoux.fr met ingang van 7 juli 2016.


Het plan voor een nieuw weerstation ontstond 7 jaar geleden in de hoofden van een aantal fans van Infoclimat. De Reus van de Provence "biedt klimatologisch contrasterende omstandigheden. De nabijheid van de 'Pas der Stormen' laat weinig twijfel over het meest karakteristieke element van de plek: de wind! 

De zeer geavanceerde apparatuur -  geïnstalleerd op 27 en 28 september 2015 en getest door Météo France - zorgt voor betrouwbare metingen van wind en temperatuur, zelfs onder de meest extreme omstandigheden. 

Het weerstation is mede mogelijk gemaakt door het Syndicat Mixte d'Aménagement et d'Exploitation du Mont­Ventoux (SMAEMV) en Orange, beheerder van de bruine toren, waarin de apparatuur is geplaatst.

Het weer LIVE vanaf de top van de Mont Ventoux

Het weer op de top van de Ventoux zal live te bekijken zijn via de website meteo-ventoux.fr, maar ook via dekaleberg.nl. Vanaf 7 juli om 11 uur zie je hieronder de actuele temperatuur en windsnelheid op de top van de Mont Ventoux.

Daarnaast zal de informatie beschikbaar zijn via schermen in de drie dorpen aan de voet van de Ventoux - Bedoin, Malaucène en Sault -, via een mobiele website en via de app Infoclimat (voor IOS en Android).