Twee fietsers overleden aan een hartstilstand sinds het begin van de zomer, verslagen door de Reus van de Provence. Enkele anderen werden ternauwernood gered. Meer dan ooit is voorzichtigheid geboden.' Met deze waarschuwing kwam laProvence.com twee weken geleden. "Het moet afgelopen zijn met het bloedbad op de Ventoux", aldus de directeur van het ziekenhuis van Carpentras. "Men onderschat die Ventoux enorm".

Op 14 mei 2015 waarschuwde De Kale Berg al: Na het verschijnen van de roman VENTOUX van Bert Wagendorp is de belangstelling voor de berg behoorlijk toegenomen. De film zal daar ook nog toe bijdragen en het zou daarom wel eens heel druk kunnen worden deze zomer op de kale berg. Uiteraard spelen de Tour de France, de website dekaleberg.nl en het gelijknamige boek ook een niet te onderschatten rol. Het wordt inderdaad elk jaar drukker op de Ventoux en dat leidt soms tot vreselijke ongelukken. Ongelukken die soms te voorkomen waren.

Waren het voorheen nog voornamelijk de regelmatig fietsende wielrenners en toerfietsers die goedgetraind zich aan een beklimming van de Ventoux waagden, tegenwoordig kom je van alles tegen op de kale berg. De goedgetrainde fietsers herken je snel genoeg: ze zitten op een goede racefiets, die goed is afgesteld, voorzien van goede banden en remmen; ze hebben aangepaste kleding en ze dragen meestal een helm. Ze hebben al vele kilometers gemaakt en vaak ook geklommen in Limburg, de Ardennen of elders. Kortom: zij hebben een goede conditie, hebben zich goed voorbereid en weten min of meer wat ze kunnen verwachten.

Daarnaast heb je de gelegenheidsfietser, de bijna-nooit- en de niet-fietser. Enthousiast geworden na het zien van de film VENTOUX of de Tour-etappe waarin de kale berg werd beklommen, besluiten ze -  al dan niet opgejut door vrienden - ook maar eens een poging te wagen. Soms wordt het plan pas op de camping in Bedoin bedacht. Een (race)fiets is ter plaatse snel gehuurd of we nemen de van thuis meegebrachte stadsfiets en daar gaan we. Vaak laat in de ochtend, als de zon al flink staat te branden. In korte broek, T-shirt en op teenslippers. Deze laatste categorie gaat de top zeker niet halen; amper in 'het bos' zie je ze al naast de fiets lopen of ze keren terug, inziend dat dit niks gaat worden. 

Slachtoffers vallen in alle genoemde categorieën. Tijdens de beklimming en in de afdaling. Maar het zal duidelijk zijn dat je het risico op een ongeluk verkleint als je goed voorbereid, in een goede conditie en met het juiste materiaal aan de beklimming en afdaling begint. Maar een roekeloze afdaling kan ook voor de best getrainde wielrenner slecht aflopen.

De meeste ongelukken vinden plaats in de tweede helft van het parcours van de afdaling

Twee fietsers overleden tijdens deze zomer op de Ventoux na een hartstilstand. Een aantal anderen konden worden gered, zoals toen op 4 augustus. Een fietser van 32 jaar met een hartstilstand, in de buurt van Chalet Reynard, werd gered door een fietsende arts. Twee uur later een tweede slachtoffer van rond de zestig; op de top van de Ventoux zakte hij in elkaar, waarbij een - geen dienst hebbende - brandweerman eerste hulp verleende. In beide gevallen kon gebruik worden gemaakt van ter plekke aanwezige AED-apparatuur.
"We moeten het bloedbad stoppen! Dat je wilt sporten, dat is normaal, maar daar omkomen, dat is niet normaal. Fietsers moeten de gevaren op hun juiste waarde schatten. Er zijn er teveel die zich niet bewust zijn van de risico's. Fietsers zonder geschikte pedalen, zonder helm, op slippers...", zei Alain de Haro, directeur van het ziekenhuis van Carpentras, ter gelegenheid van een conferentie over dit thema.

Eddy Aroca van SDIS (een departementale hulpdienst bij brand en ongevallen) heeft twee jaar geleden een onderzoek gedaan met betrekking tot het gebruik van de Ventoux. Op één dag kunnen tot wel 600 fietsers zich op een aanval van de Ventoux storten. Hoe meer fietsers, hoe groter de kans op een ongeluk. "Fietsen is een gratis sport die geen medische keuring vereist... Mensen gaan onvoorbereid omhoog, alleen maar omdat ze er op vakantie zijn en de Mont Ventoux willen hebben gedaan."

De beide fietsers die op 4 augustus een hartaanval kregen konden zeer snel worden geholpen. Ze bevonden zich vlakbij de plaats waar een AED is (Chalet Reynard resp. de top van de Ventoux) en er was in beide gevallen toevallig een deskundige hulpverlener ter plaatse. Hoe eerder de hulpverlening start, bij voorkeur binnen de 3-4 minuten, des te groter de overlevingskansen. 

Dit artikel is gebaseerd op en deels een vertaling van het artikel 'Mont Ventoux: pour que l'ascension ne soit pas fatale' op laProvence.com.

Meer informatie voor een goede voorbereiding