We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

De top van de Ventoux wordt opnieuw ingericht

Drukte op de top van de VentouxDe top van de Mont Ventoux, die inmiddels door 700.000 mensen wordt bezocht gedurende 7 maanden van het jaar, zal opnieuw worden ingericht. Dit werd bekendgemaakt op vrijdag 22 november door het bestuur van het departement Vaucluse, dat 60% van het project zal financieren. Het Syndicat mixte d’aménagement et d’équipement du mont Ventoux (SMAEMV) is er ook bij betrokken. UPDATE 14-12-2019: alleen nog fietsers en voetgangers langs het witte gebouw. UPDATE 18-12-2019: artikel in La Provence.

De top van de Mont Ventoux is een prachtige locatie op 1912 meter hoogte. Doordat de berg boven zijn omgeving uitsteekt is het een heel mooie plek om te verblijven. Er is echter weinig ruimte en in het seizoen kan het er enorm druk zijn. Bij goed weer wil je er wel even blijven om te genieten van het prachtige uitzicht. Bij slecht weer wil je er zo snel mogelijk weg zijn en dat bracht toenmalig student architectuur Arnout Haselaar in 2009 op het idee om een plan te maken voor een aangename verblijfsruimte op de top. Het was een afstudeeropdracht en het plan is zo ambitieus dat de kans erg klein is dat het ooit gerealiseerd zal worden.

Wat er wél gaat komen? Dat is nog vaag. Er wordt gesproken over een voetgangersgebied en een trap... Totale kosten van het project: 3,5 miljoen euro.
Bron: le Dauphiné


UPDATE 10-12-2019: De organisatoren van de jaarlijks terugkerende evenementen als Tour du ALS, Ventoux3, Sportforothers kregen onlangs een brief van het departement Vaucluse waarin hen wordt verteld dat de werkzaamheden ongetwijfeld impact zullen hebben op hun evenement. Niet alleen in 2020 maar ook in 2021. In hoeverre de reeds geplande evenementen - zie Agenda - hinder zullen ondervinden is nu nog niet bekend. 

UPDATE 14-12-2019: Er zijn inmiddels meer details bekend over de herinrichting. De top wordt geheel autovrij, dus alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers en er komt een mooi plein vóór het witte gebouw. Het gemotoriseerde verkeer wordt geleid over de weg net onder de top. Auto's kunnen parkeren aan de linkerkant van de weg tussen de col des Tempêtes en bar restaurant Vendran. Hoe de verkeersstromen gescheiden gaan worden is nog niet duidelijk. In de komende twee jaar wordt het plan gerealiseerd.
Bron: GF Mont Ventoux

UPDATE 18-12-2019: La Provence publiceerde op 23 november een artikel waarin de plannen worden gepubliceerd onder de kop "Ventoux: plus belle la vie au sommet"; zie afbeelding hieronder. Het gaat dus mooier worden op de top. Door een "duurzame en geïntegreerde aanpak" zal het departement de top rehabiliteren en de verkeersstromen organiseren. Maar eerst zal de natuurlijke omgeving moeten worden hersteld. Ongewenste voetpaden, die in de loop der tijd zijn ontstaan, zullen worden verwijderd en andere paden worden 'gekanaliseerd'. Het wildparkeren wordt beperkt en de omgeving wordt schoongemaakt. Zoals al eerder vermeld worden alleen nog voetgangers en fietsers tot het nog te realiseren plein op de top toegelaten. Zij die op een andere manier naar de top komen kunnen gebruik maken van een trap vanaf de weg net onder de top. "Deze verbeteringen zullen bijdragen aan de kwaliteit van het bezoek en zullen de aantrekkelijkheid van de site vergroten." Zodat de bezoeker rust kan vinden en tijd voor contemplatie... zeg maar zoals Petrarca in 1336 de top beklom ‘louter uit begeerte om zijn bijzondere hoogte nader in ogenschouw te nemen’.

Dit grootschalige project, waarvan de werken zijn gepland tussen april 2020 en oktober 2021 (exclusief winter en zomer), zou 3,4 miljoen euro moeten kosten, waarvan 60,3% uitsluitend wordt gedragen door het departement Vaucluse. De regio Sud-Provence-Alpes Côte d'Azur neemt deel met 17,6%, de staat met 14,6% en Europa met 7,3%. 

Als alles klaar is - planning: herfst 2021 - zullen bezoekers ook worden geïnformeerd over de bijzondere aspecten van het natuurreservaat 'La Réserve de Biosphère du Mont Ventoux', o.a. via informatieve panelen en een 'pad van pratende stenen'. 

Restauration sommet Ventoux - artikel in La Provence 23-11-2019

Op de foto hieronder is schematisch aangegeven hoe de nieuwe situatie waarschijnlijk wordt. Fietsers en voetgangers op de bovenste weg; overig verkeer op de weg daaronder. Parkeren links van de weg tussen col des Tempêtes en bar-restaurant Vendran. Beweeg de muis over de zwarte iconen - tappen op touchscreen - voor meer informatie.
Foto: Google Earth, bewerkt door De Kale Berg.