We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

De top van de Ventoux wordt opnieuw ingericht

Drukte op de top van de VentouxDe top van de Mont Ventoux, die inmiddels door 700.000 mensen wordt bezocht gedurende 7 maanden van het jaar, zal opnieuw worden ingericht. Dit werd bekendgemaakt op vrijdag 22 november door het bestuur van het departement Vaucluse, dat 60% van het project zal financieren. Het Syndicat mixte d’aménagement et d’équipement du mont Ventoux (SMAEMV) is er ook bij betrokken.

De top van de Mont Ventoux is een prachtige locatie op 1912 meter hoogte. Doordat de berg boven zijn omgeving uitsteekt is het een heel mooi plek om te verblijven. Er is echter weinig ruimte en in het seizoen kan het er enorm druk zijn. Bij goed weer wil je er wel even blijven om te genieten van het prachtige uitzicht. Bij slecht weer wil je er zo snel mogelijk weg zijn en dat bracht toenmalig student architectuur Arnout Haselaar in 2009 op het idee om een plan te maken voor een aangename verblijfsruimte op de top. Het was een afstudeeropdracht en het plan is zo ambitieus dat de kans erg klein is dat het ooit gerealiseerd zal worden.

Wat er wél gaat komen? Dat is nog vaag. Er wordt gesproken over een voetgangersgebied en een trap... Totale kosten van het project: 3,5 miljoen euro.

UPDATE 1012-2019: De organisatoren van de jaarlijks terugkerende evenementen als Tour du ALS, Ventoux3, Sportforothers kregen onlangs een brief van het departement Vaucluse waarin hen wordt verteld dat de werkzaamheden ongetwijfeld impact zullen hebben op hun evenement. Niet alleen in 2020 maar ook in 2021. In hoeverre de reeds geplande evenementen - zie Agenda - hinder zullen ondervinden is nu nog niet bekend. 

Bron: le Dauphiné 

Ontwerp voor een verblijfsruimte op de top van de Mont Ventoux. Beeld: afstudeeropdracht Arnout Hasselaar 2009,