driemaal scheepsrecht thumbHet kan bijna niet Nederlandser. Het plan om drie keer de “midlife mountain” op te fietsen en toe te treden tot het gilde der malloten (clubdescingles.fr) was al eerder opgevat. Later bedachten we dat we het konden combineren met een goed doel. Het was kort dag maar toch haalden we in een paar weken meer dan 700 euro op voor de opvang van bootvluchtelingen door het Rode Kruis. Welke mening je dan ook mag hebben, die opvang is gewoon puur menselijke noodzaak. Zo konden we nog wat zin geven aan deze onzinnige opdracht aan onszelf. Les Trois Cyclotaires, getooid in shirts van de BREIN Wegpiraten.

Op de dag van de rit eind oktober was de winderige berg tot rust gekomen nadat de voorgaande dagen storm en regen slachtoffers had geëist in Zuid-Frankrijk en ook de hoofdstraat in Bédoin een rivier had geleken.

De klim uit dat dorp is de zwaarste en goed om het spits af te bijten. Een van ons werd in het bos van de weg gereden door een bus die wel erg dichtbij langs kwam. Een scherpe steen sneed door zijn buitenband. Gelukkig had onze Franse vriend een stukje canvas waarmee de boel provisorisch gerepareerd kon worden.

Boven aangekomen was de temperatuur maar net boven nul. We gingen dus snel door naar Malaucène om een nieuwe binnen- en buitenband aan te schaffen. De kou van de afdaling is snel vergeten op de weg terug naar boven. Waar je zonder trappen dik boven de 80 km/u naar beneden suist, werk je je in het zweet om boven de 10 km/u omhoog te komen. Gelukkig hadden we de avond tevoren op elke beklimming flessen water en proviand langs de weg in een boom gehangen.

De tweede keer was het in elk geval lekker warm boven. Vanwege de vertraging waren we wel wat later in Sault dan gepland. We moesten nog flink aanpoten om voor zonsondergang de derde beklimming te voltooien. Het was al donker toen we door het bos afdaalden naar Bédoin. Hartstikke link zonder licht en klappertandend koud.

Dat doe je nooit meer? Het tegendeel blijkt. De berg blijft een magnetische aantrekkingskracht uitoefenen. We deden alweer mee aan een cyclosportive GFNY Mont Ventoux vanuit Vaison-la-Romaine 130 km naar de top. Ook fietsten we elke dag een van de drie beklimmingen en de vierde dag er omheen. Volgend jaar 60 en dan doen we mee aan GFNY driedaagse vanuit Montbrun Les Bains, die ook weer een etappe over de Ventoux telt.

Les Trois Cyclotaires, getooid in shirts van de BREIN Wegpiraten